Volledig scherm
© Annina Romita

Deze Giro-winnaar is nu klaar voor nieuwe Lezerstour

ENSCHEDE - Na een succesvolle deelname met een tweede plek in het Giro-spel van De Twentsche Courant Tubantia, maakt Henk Ophuis zich nu op voor de Lezerstour tijdens de Tour de France. Ditmaal in een iets ander jasje dan gewend, maar voor Ophuis zeker niet minder uitdagend.

De Oldenzaler was bij het Giro-spel lang in de race voor de eerste plek. „In het begin stond ik niet zo hoog, maar later kwam ik steeds hoger te staan. Ik vind het een leuk spel, ook de nieuwe opzet. Je moet alleen niet hebben dat veel van je renners vallen, want dan ben je kansloos. Ik was een paar keer vergeten de dagetappe in te vullen, waardoor ik veel punten misliep omdat ik Steven Kruiswijk vergat in te zetten.”

Dag top 3
Bij de nieuwe opzet van de Lezerstour kan elke dag de top drie van een etappe gekozen worden, die naast je eigen team ook punten kan opleveren. En Ophuis toont aan dat je echt niet continu de etappes moet volgen om hoog te kunnen scoren. Ophuis: „Ik volg als ik thuis ben het laatst uurtje als het een beetje spannend wordt. Hele ritten, daar heb ik geen tijd voor.”

Wel kijkt Ophuis met extra belangstelling naar zijn eigen renners. „Je gaat wel renners herkennen en in de gaten houden. Je hoopt dan dat ze voorop blijven, want je kijkt toch met het spel in je achterhoofd.”

Als voorbereiding op het spel kijkt Ophuis altijd naar de deelnemerslijst. „Dan zoek ik de bekende namen van klassementsrenners en sprinters, daarvan schrijf ik er een stuk of vijf op en daarvan moet ik er dan drie kiezen voor mijn team.”

Kwestie van wennen
Ophuis doet al lange tijd mee aan de Lezerstour. „Dat is toch snel een jaar of vijftien, twintig. Misschien nog wel langer. Het is ook altijd zo dat wanneer de Tour de France eraan komt, je direct aan de Lezerstour denkt. Nu denk ik dus aan het nieuwe spel. De nieuwe opzet is mij goed bevallen. Je hoeft minder renners te kiezen. Mensen moeten hier gewoon een beetje aan wennen, maar het is net zo leuk.”

Elke avond na een etappe van de Tour zal Ophuis zijn team controleren. „Dan kijk ik even naar de stand van zaken. In het begin van de Lezerstour ben ik een keer in de top 25 geëindigd. Dat is al heel lang geleden. Ik heb nu geen doelstelling, maar wil natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen.”

Schrijf je hieronder direct in voor de Lezerstour