'Deze marathon is voor mij echt een thuiswedstrijd'

Zondag is de marathon van Enschede. Op deze plek blikken we met drie deelnemers vooruit. Vandaag Richard Loendersloot. De snelste Tukker?

Volledig scherm
Is Richard Loendersloot zondag de snelste Tukker in de Enschede Marathon. © Frans Nikkels

Met ruim 500 lopers op de marathon is het aantal deelnemers stukken lager dan op de halve marathon. Is dat jammer?
,,Op zich is dat niet zo vreemd, want een marathon is een brug verder. Met een beetje normale training redden veel mensen zich wel op de halve marathon. Wil je een hele lopen, dan moet je wel een stuk serieuzer gaan trainen."

Wat trekt jou zo?
,,Ik heb altijd al iets met de langere afstand en duursporten gehad. Een sprinter en een loper van het kortere werk ben ik nooit geweest. En op een gegeven moment neem je jezelf voor een marathon te gaan lopen."

Je eerste marathon was in Enschede, in 2011. Daarna nog ergens anders gelopen?
,,Eigenlijk niet. Ik heb alleen afgelopen jaar Enschede moeten overslaan, toen was ik in Nieuw-Zeeland. Als alternatief heb ik in oktober Eindhoven gelopen. Toen werd het me zwart voor de ogen van inspanning. Ik finishte zeven seconden onder mijn doel van 2.35 uur. Dat was fantastisch."

Waarom altijd Enschede?
,,Ik houd helemaal niet van dat massale in Rotterdam of Berlijn. Dan is het in het begin zo druk op de weg, dat je niet eens lekker in je eigen ritme kan lopen. In Enschede start ik vooraan, dat hoef ik in die steden niet te proberen."

De Twentse lopers hebben nog een wedstrijd in de wedstrijd: wie is de snelste Tukker...|
,,Nou, daar ben ik niet heel erg mee bezig. Ik weet dat Edwin Veenstra (Enschede) en Nico Klein Poelhuis (Haaksbergen) meedoen. Ik denk dat ik sneller zou kunnen zijn dan Edwin, Nico is een grotere concurrent. Maar ik ben vast en zeker de snelste loper binnen een bepaalde straal van de start, want er is niemand die zo dicht bij die locatie woont. Wat dat betreft is deze marathon een echte thuiswedstrijd voor mij."

Minpuntje is je hamstringblessure?
,,Ja, ik heb daardoor wat trainingsachterstand opgelopen. Eind februari, terwijl ik juist naar de zwaarste weken in de voorbereiding ging, kreeg ik last."

Waar kijk je zondag naar uit?
,,Dat je over de finish komt, omdat je dan weet dat het gelukt is. Aan de andere kant kijk ik ook uit naar de race zelf, de spanning die erbij hoort. Een marathon is namelijk heel onvoorspelbaar."