Volledig scherm
© Annina Romita

Dubbeldam: 'Vlag dragen in Rio? Graag!'

WEERSELO - Springruiter Jeroen Dubbeldam vertrekt met de rest van de Nederlandse springequipe pas een dag na de opening van de Olympische Spelen naar Rio, maar de Weerseloër reist graag eerder af als hij de Nederlandse vlag zou mogen dragen.

Een eer
"Absoluut", zegt Dubbeldam, die sinds zondag zeker is van zijn plek in de ploeg. "Daar hoef ik niet over na te denken. Ik zou het een eer vinden."

Chef de mission Maurits Hendriks maakt zoals gebruikelijk de vlaggendrager de dag voor de openingsceremonie, op 4 augustus, bekend. De meeste sporters die binnen de Nederlandse ploeg geschikt lijken, zijn uitgesloten voor de eervolle klus, omdat ze binnen 48 uur in actie moeten komen. Volgens de bij NOC*NSF gehanteerde regel mogen ze dan niet meelopen tijdens de opening.

Olympisch gevoel
Het zou logisch zijn als Dubbeldam met zijn staat van dienst tot de kandidaten behoort. Hij won tijdens de enige Spelen die hij meemaakte, in 2000, olympisch goud. De 43-jarige ruiter is ook regerend wereld- en Europees kampioen.

Dubbeldam, die in Rio met Zenith zal rijden, vindt het jammer dat hij volgens de huidige planning de openingsceremonie moet missen. "Ik vind dat voor een deelnemer aan de Spelen de opening erbij hoort. In Sydney heeft het veel indruk op me gemaakt. Daar kreeg ik toen het goede olympische gevoel."

Een andere sporter met een fraaie erelijst, judoka Henk Grol, liet vorige week weten geen vlaggendrager te willen zijn. Het zou hem te veel afleiden van zijn sportprestatie in Rio.