Volledig scherm
Vrijdagavond 14 september en zaterdag 15 september scheuren de wagens weer voorbij tijdens de Hellendoorn Rally. © Lenneke Lingmont

Geen Kuipers, wel volle bak in Hellendoorn

Vijfvoudig winnaar en publiekstrekker Dennis Kuipers ontbreekt dit jaar in de Hellendoorn Rally. Ook Bernard ten Brinke en Erik van Loon zijn niet van de partij. Voorzitter Berto Plomp van het evenement maakt zich desondanks geen zorgen.

"Het totale aantal deelnemers aan de rally ligt dit jaar zeer waarschijnlijk hoger dan ooit", zegt Plomp, vooruitblikkend naar de editie van 2018. "Alle klassen bij elkaar opgeteld staat de teller al op bijna honderd en we hebben nog een week. Het publiek krijgt prachtige rallysport voorgeschoteld."

Maar toch, Kuipers geldt al jaren als een publiekstrekker. De vele toeschouwers vinden het niet alleen geweldig om de Tukker in zijn WRC (Word Rally Car) voorbij te zien scheuren op de wegen in de Reggestreek, ook tijdens het onderhoud van de wagen in het servicepark staat het vaak bommetje vol met belangstellenden. Kuipers won de afgelopen vijf edities van het evenement, maar ontbreekt volgend weekeinde. "Je moet goed voorbereid zijn, maar ik heb te weinig gereden dit jaar", verklaarde Kuipers. ,,Bovendien heb ik een andere auto nodig omdat de WRC niet meer wordt toegelaten."

Klasse

„Dennis gaf vorig jaar na zijn zege al aan dat het waarschijnlijk lastig ging worden om in 2018 weer mee te doen”, aldus Plomp. ,,Hij is heel druk met zijn werk, dat geldt ook voor Bernard ten Brinke. Erik van Loon ontbreekt omdat hij in voorbereiding is op de Dakar Rally.”

Waarom de World Rally Car niet meer wordt toegelaten? "Dat is een beslissing van de autosportfederatie", aldus Plomp. ,,Je hebt nu de R5-klasse, dat moet de nieuwe WRC worden. Onder anderen Bob de Jong en Melissa de Backere doen in die klasse mee."

Ondanks de afwezigheid van een aantal bekende namen verwacht Plomp nog steeds dat er 'minimaal net zo veel mensen komen kijken'. "Vooral bij de historics zien we veel aanwas. Vorig jaar deden er in die klasse maar drie auto's mee, nu al 25. En veel toeschouwers genieten het meest van die klasse."

De Hellendoorn Rally wordt volgende week vrijdag en zaterdag verreden. En één ding is dus nu al zeker: er komt een nieuwe winnaar.