Volledig scherm
Johan Freriksten stopt als hoofdtrainer van het RTC Oost. © Rob Voss

Geen plaats voor succestrainer Freriksen

Johan Freriksen stopt noodgedwongen als schaatstrainer en sporttechnisch coördinator van het Regionaal Talententeam Centrum Oost (RTC Oost) van de KNSB. Vanuit de bond is hem geen contract voor het nieuwe seizoen aangeboden. ,,Daarom moet ik helaas stoppen'', zegt Freriksen.

Freriksen boekte het afgelopen schaatsjaar grote internationale successen met zijn jeugdige schaatssers. Zo deden zijn A-pupillen mee aan wereldbekers en kampioenschappen, met een compleet podiums tijdens het WK voor junioren als een van de vele hoogtepunten. Onder de hoede van Freriksen schaatste de Bornse Joy Beune de ene na de andere titel en medaille bij elkaar. ,,Joy, maar ook Elisa Dul (Oene) en Sanne in 't Hof (Schalkhaar) dreigen nu tussen wal en schip te vallen. Ze zijn nog te jong voor een plek in een merkenteam, maar kunnen dus niet meer samen met mij trainen bij het RTC. Want er is geen geld, de schaatsverenigingen uit de regio willen niet meer betalen. Dit is echt ontzettend slecht wat er nu gebeurt'', aldus Freriksen.

De succesvolle jeugdtrainer is al druk bezig met het proberen onder te brengen van zijn pupillen bij andere RTC's in het land. ,,Ik ben al flink aan het bellen, maar de meeste ploegen zitten al vol. Het wordt heel moeilijk voor de schaatsers van het RTC Oost om nog ergens onderdak te vinden. Het is toch onvoorstelbaar wat hier gebeurt?'', zegt Freriksen, die gist naar de redenen om de geldkraan bij het RTC voor de provincies Overijssel en Gelderland dicht te draaien. ,,Ik heb al wel vijf mails gestuurd naar het bestuur, maar ik krijg geen enkele reactie.''