Volledig scherm
© ANP

Goud Wevers na 20 jaar opoffering: niet uitgaan, weinig feestjes

OLDENZAAL - Met het luiden van de klokken van de Plechelmus bracht Oldenzaal dinsdag een eerbetoon aan olympisch kampioene Sanne Wevers. Met het winnen van de gouden plak werd een droom werkelijkheid voor de koningin van de balk. In haar leven heeft echter veel moeten wijken om het uiteindelijke succes te behalen.

Het was in een opwelling, niet serieus bedoeld. Kort voor vertrek naar Rio de Janeiro, tijdens een uitzwaaifeestje met de familie, oefende Sanne Wevers het volkslied. Samen met tweelingzus Lieke en moeder Gemma zong ze het Wilhelmus, in de achtertuin aan de Thorbeckestraat in Oldenzaal. Het was voor de grap, maar toch: Sanne ging voor een plak naar Rio, droomde van goud op de balk.

Beloning
Maandag zette de 24-jarige turnster de kroon op twintig jaar arbeid, discipline en opofferingen in gymzaaltjes en sporthallen. In de turnfinale liet ze een uitmuntende balkoefening zien. Op het WK werd ze nog tweede achter topfavoriete Simone Biles. "Daarna ben ik gaan nadenken: 'Hoe ga ik Simone verslaan?'" Maar de Amerikaanse, die in Rio al drie keer goud won, maakte een fout. "Toen heb ik mijn strategie veranderd en mijn oefening veiliger gemaakt." Het bracht haar naar de top van de Olympus.

Sociaal leven
Veel tijd voor een sociaal leven is er niet geweest. Voor de olympische droom heeft bijna alles moeten wijken. Niet uitgaan, weinig feestjes. De opleiding tot docent lichamelijke opvoeding werd onderbroken om optimaal te kunnen presteren. In plaats daarvan was er een regime van vroeg gaan slapen, gezond eten en vele uren trainen. Week in week uit. Het deerde haar niet. Ze hoefde nooit 'gepusht' te worden. Ze is ambitieus, doelgericht en zeer gedisciplineerd. En gezegend met veel talent. Dat vader Vincent haar trainer werd, was geen probleem.

Routine
De weg naar de wereldtop was niet zonder obstakels. Met name de gedwongen verhuizing naar trainingslocatie Heerenveen, anderhalf jaar voor de Spelen, was opvallend. Ze liet zich niet afleiden. Onlangs schatte ze dat ze de olympische oefening al zeker 1.000 keer geturnd had. "Om een routinematig gevoel te krijgen, waarop je kunt terugvallen als de spanning oploopt."

Schriftje
Dat lukte: enkele seconden na haar optreden in de finale evalueerde ze haar oefening al in haar schriftje. Daarin schrijft ze al haar prestaties op om de conclusie van de jury te kunnen controleren. Ze zag dat het goed was. Met de gouden medaille om haar nek, en na de felicitaties van de koninklijke familie, realiseerde Sanne zich dat haar droom is uitgekomen. "Echt bizar." Alles was het waard: de duizenden uren trainen, het terugvechten na blessures en andere tegenslagen.

Niet alleen
De belangrijkste pijler onder het succes? De toewijding van haar tweelingzus en ouders. "Ik heb dit echt niet alleen bereikt."