Volledig scherm
Een beeld van de afgelopen Enschede Marathon. 'Ergens' loopt een onbekende buitenlandse deelneemster haar eigen wedstrijd, het publiek is er niet echt van onder de indruk. Dat moet anders, vindt onder meer Huub van Langen. © Lars Smook

Grote zorgen om toekomst Enschede Marathon

ENSCHEDE - Kenners maken zich grote zorgen over de Enschede Marathon. Het roer moet om, want anders blijft er niets over van de klassieker van het evenement.

De Enschede Marathon viert volgend jaar zijn vijftigste verjaardag, de organisatie van het grootste hardloopevenement in Twente hoopt op een mooi feestje. Huub van Langen ook, maar de adviseur en lid van de loperscommissie maakt zich grote zorgen. Met name over de toekomst van het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd, de klassieke marathon over 41,195 kilometer.

Dit jaar deden daar slechts een kleine 500 lopers aan mee. "Als er niets verandert, dan telt de marathon volgend jaar 400 deelnemers en het jaar daarop nog minder. De marathon glijdt steeds verder af. Kijk naar steden als Eindhoven en Leiden, waarmee Enschede zich kan vergelijken. Daar groeit de marathon, terwijl wij hier 1.500 tot 2.000 deelnemers te weinig hebben. Er moet wat gebeuren in Enschede", aldus Van Langen, die de oproep doet op persoonlijke titel.

Drempel omlaag

Volgens hem zijn er twee opties. De eerste: maak van de Enschede Marathon een publieksevenement waarbij de nadruk ligt op de 10 kilometer en de halve marathon. "Laagdrempelig en hartstikke leuk, voor lopers en het publiek." De tweede optie: stop met ingekochte lopers (m/v) uit landen als Kenia en Ethiopië en gebruik dat budget voor een aantrekkelijke prijzenpot.

Van Langen: "Dan krijg je geen snelle eindtijd, maar wel een mooie strijd. En stop ook met de betaalde hazen (tempomakers, red.)"

Quote

Zorg ervoor dat de marathon weer begint te leven in de stad, zorg voor strijd tussen regionale lopers.

Huub van Langen

Dodelijk

Een groepje van volstrekt onbekende Afrikaanse lopers - of dat nou mannen of vrouwen zijn - dat ver voor de rest van het deelnemersveld vooruit rent, is dodelijk voor de wedstrijd en de beleving. "De mensen hier komen echt niet voor een hardloper uit Verweggistan. Zorg ervoor dat de marathon weer begint te leven in de stad, zorg voor strijd tussen regionale lopers. Dat kan door ze te belonen met een leuk geldbedrag. Als lopers in de gaten hebben dat er in Enschede wat valt te halen, dan komen ze wel. Daarvan ben ik overtuigd, want zoveel valt er niet te verdienen in de atletiekwereld. Maak er weer een volksmarathon van", zegt Van Langen.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Beeld uit de Enschedese Marathon. © Lars Smook

Aanpassing parcours

De aanpassing van het parcours is daar een onderdeel van. Drievoudig marathonwinnares Ingrid Prigge pleit - 'op persoonlijke titel'- voor een nieuwe route. "Een keer naar Glanerbrug is nog wel te doen, maar tweemaal vanaf de Miro die kant weer op? Terwijl de finish juist in de tegenovergestelde richting is. Dat gaat tussen je oren zitten", zegt de ervaringsdeskundige, die volgend jaar in Enschede haar laatste marathon wil lopen. "De organisatie staat als een huis, maar ik maak me grote zorgen over de marathon. Die wedstrijd gaat me namelijk aan het hart."

De loperscommissie, waarvan Prigge ook deel uitmaakt, heeft de organisatie al meerderde malen verzocht het parcours van de hele marathon aan te passen. Na afloop van de jongste editie werd vorige maand al geopperd om de start- en finishlocatie te verplaatsen naar het Van Heekpark. Van Langen: "Ik kan zo een aantal varianten van het parcours geven. Via Hengelosestraat over UT-terrein, Deurningerstraat en Roombeek. Of langs De Grolsch Veste, alle grote marathons komen langs voetbalstadions. Een grote ronde of twee keer een halve, alles kan."