Volledig scherm
Robbie Bell, ultraloper. © Emiel Muijderman

Hengeloër Robbie Bell gaat van 2 naar 100 kilometer

HENGELO - Robbie Bell maakt zich op voor een bijzondere wedstrijd. Zaterdag doet de atleet uit Hengelo mee aan een ultraloop in Duitsland.

Kapot was Robbie Bell in 2012, na zijn eerste 2 kilometer. Een hardlooprondje met zijn vrouw in Hengelo viel hem bitter tegen. Toch wilde Bell (39) de moed niet opgeven. Hardlopen werd zijn hobby. Nu, vijf jaar later, doet Bell mee aan een ultraloop over 100 kilometer. Morgen loopt hij van Rothenburg naar Wertheim.

Vier maanden
Deze ultraloop wordt elk jaar in Zuid-Duitsland gehouden. "Het is mijn eerste 100 kilometer. Vier maanden lang heb ik naar deze wedstrijd toegewerkt", zegt Bell, die vrijdag naar Rothenburg afreist. De van oorsprong uit Engeland afkomstige Bell kan er zelf wel om lachen. "In vijf jaar tijd van 2 naar 100 kilometer. Nee, dat had ik zelf nooit kunnen bedenken."

Drijfveer
Bezeten van sport was Bell immers niet. Hij deed wel aan squash, maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Hardlopen heeft het leven van Bell veranderd. "In het begin was ik helemaal niet fit. Hardlopen vond ik eerst ook niet leuk. Maar ik wilde steeds langere afstanden gaan lopen. Dat was mijn drijfveer. Met hardlopen kun je grenzen verleggen", zegt 
Bell, die ook lid van atletiekclub MPM werd.

Zijn eerste wedstrijden bestonden uit lopen van 5 kilometer. De Woolderesloop was een prima cross om mee te beginnen. Maar Bell wilde steeds meer. Hij maakte meer tijd vrij om te trainen. "Na de 10 kilometer kwam de halve marathon en een jaar geleden heb ik in München mijn eerste marathon gelopen."

Uren op pad
Daarmee was de honger van Bell nog niet gestild. Hij wist dat er ook lopen over 50, 75 en zelfs 100 kilometer gehouden worden. Bij de Salland Trial, begin dit jaar, koos hij voor de 75 kilometer. En pasgeleden liep hij in Winschoten nog de 50 kilometer.

Bell gaat wekelijks vele uren op pad om zijn conditie op te vijzelen. Hij heeft een trainingsschema waarin het aantal wekelijkse kilometers oploopt tot liefst 200. "Dat is in de drukste week. Maar ik loop niet elke week 200 kilometer. Ik kan 's ochtends en 's avonds lopen. Het is een hobby van mij, waar ik heel veel voor over heb. Hardlopen is ook ontspannend. Het geeft me rust."

Bell hoopt zaterdag in Duitsland onder de acht uur te finishen. Over zijn conditie maakt hij zich geen zorgen. De 100 kilometer moet hij aankunnen. "Maar de vraag is hoe mijn lichaam na een kilometer of 80 gaat reageren. Ik heb weliswaar heel veel getraind, maar dit wordt een compleet nieuwe ervaring."

Spartathlon
De wedstrijd van Rothenburg naar Wertheim is niet zijn einddoel - de Spartathlon in Griekenland is het summum. Die afstand bedraagt liefst 246 kilometer. "De Spartathlon zou ik over twee of drie jaar kunnen doen. Volgend jaar nog niet. Maar laat ik eerst maar zien dat ik zaterdag in Duitsland de 100 kilometer volbreng."

  1. Noëlle Droste derde op EK

    Noëlle Droste derde op EK

    Noëlle Droste, speelster van basketbalvereniging Jolly Jumpers uit Tubbergen, is met het Nederlands team onder 20 derde geworden op het Europees kampioenschap basketbal in Hongarije. Oranje, met Droste in de basis, won de strijd om het brons met 65-60 van Italië. Het was voor Droste al het vijfde Europees kampioen in een vertegenwoordigend Nederlands team. De center brak afgelopen seizoen definitief door in de hoofdmacht van Jolly Jumpers waarmee ze naar de eredivisie promoveerde. In de finale van de play offs werd Droste met veertien punten topscorer.