Volledig scherm
Joy Beune naar de juniorenwereldbeker in Inzell. © ProShots

Joy Beune uit Borne naar eerste World Cup in Inzell

INZELL - Joy Beune rijdt dit weekeinde op het ijs van Inzell haar eerste wereldbekerwedstrijd schaatsen voor junioren van dit seizoen. De 18-jarige Bornse  van RTC Oost komt viermaal in actie.

Beune is een van de vijf schaatssters in de ploeg van Jong Oranje. De Bornse begint zaterdag haar toernooi met de 1000 meter, gevolgd door de 3 kilometer en de teamsprint. Op zondag schaatst Beune nog de 1500 meter.

Het Twentse schaatstalent heeft voor dit seizoen de voorkeur gegeven aan de wereldbekerwedstrijden voor junioren. In haar laatste juniorenjaar  wil ze afsluiten met een wereldtitel. Dat betekent dat Beune heeft afgezien van deelname aan de grote wereldbekerwedstrijden voor vrouwen. Op basis van haar zesde tijd tijdens het NK afstanden op de 1500 meter kwam zij in aanmerking Jorien ter Mors te vervangen in het Canadese Calgary en Salt Lake City in de Verenigde Staten. 

Fysiek

In samenspraak met haar RTC-trainer Johan Freriksen besloot Beune zich echter terug te trekken voor die twee World Cups in december. Deelname zou een te grote aanslag zijn op het fysieke gestel en dit zou ten koste kunnen gaan van successen in de wedstrijgen tegen haar leeftijdsgenoten. ,,Een stoer besluit'',  oordeelde Freriksen over de stap van Beune.