Volledig scherm
Daan Moes op WK Chili. © S Hoff

Judoka Moes (16) bekroont seizoen met brons op WK: 'Kan het nog niet geloven'

ALMELO - Een toch al succesvol seizoen kreeg woensdag nog meer glans voor judoka Daan Moes. Het 16-jarige supertalent uit Almelo pakte de bronzen medaille op het allerhoogste podium, tijdens het wereldkampioenschap in de Chileense hoofdstad Santiago.

Daan Moes won de plak in de gewichtsklasse tot 50 kilogram. De jonge Almeloër geeft zo een meer dan goed vervolg aan het voor hem zo succesvol verlopen Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Hongarije. Daar wist hij eind juli al de zilveren plak te bemachtigen.

"Ik ben hier heel erg tevreden mee", vertelt hij opgetogen vanuit Chili. "Het was heel erg spannend." Moes begon sterk aan het toernooi door te winnen van de Fransman Vincent Jourdan. In de kwartfinale verloor hij van de Turk Ejder Toktay, waardoor hij doorschoof naar een herkansingsronde.

Daarin stuitte Moes op de nummer één van de wereld, de Rus Georgii Tretiakov. Zelf staat Moes vijfde op de wereldranglijst. "En ik heb van hem gewonnen", vertelt hij trots. De hoogstgeklasseerde judoka van de wereld werd al binnen een minuut verrast door de Almeloër. In de strijd om het brons wist hij vervolgend Abdulaziz Kara uit Turkije te verslaan.

"Deze medaille zegt mij nog meer dan de zilveren plak tijdens het EJOF", vertelt de Almeloër. "Ik ben nu echt derde van de wereld geworden. Ik kan het nog niet geloven. Het seizoen is al geweldig verlopen, maar dit is echt de kers op de taart."

Direct na afloop moest Moes zich melden bij de dopingcontrole, maar daarna kreeg hij de kans om met het thuisfront te bellen. "Mijn ouders waren ook ontzettend blij. Ze hebben live meegekeken via internet."

Bevestiging

Voor het judotalent is zijn prestatie weer een bevestiging dat hij op de goede weg zit met betrekking tot zijn grote doel: deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Dat toernooi zal plaatsvinden in Parijs.

"Maar nu ga ik eerst even genieten", vertelt Moes, die binnenkort aan zijn laatste schooljaar begint op CSG Het Noordik. "Dit was het laatste grote toernooi van dit seizoen."

Moes blijft tot en met zondag in Zuid-Amerika. "We zijn hier in totaal met tien judoka's. De komende dagen ga ik lekker op de tribune zitten om hen aan te moedigen."