Volledig scherm
© ANP

Kuipers wil minder penalty's bij hands en minder rood

OLDENZAAL - Als het aan topscheidsrechter Björn Kuipers ligt, wordt er het komende seizoen in de eredivisie minder snel en vaak penalty's gegeven voor hands. Dat zegt de Twentse EK-ganger woensdag in De Twentsche Courant Tubantia.

De handsbal was het voorbije jaar in Nederland een groot thema, omdat volgens voetballers, volgers en supporters een duidelijke lijn bij de arbiters ontbrak. Wat de ene scheidsrechter een handsbal vond, werd door een collega weggewuifd.

'Hands' Evra
Een veelbesproken moment het voorbije jaar was de strafschop die Ajax op het eind van het seizoen kreeg bij Heerenveen. ,,Dat was geen hands'', aldus Kuipers. ,,De UEFA hanteert andere richtlijnen'', vervolgt Kuipers, die afgelopen zondag nog de nodige kritiek incasseerde omdat hij IJsland geen penalty gaf na een handsbal van de Franse verdediger Patrick Evra.

,,Maar dat was dus absoluut geen hands'', aldus Kuipers. ,,Mensen die dat beweren, weten niet wat hands is. Hier was geen opzet in het spel. De bal ging per ongeluk van de knie naar de arm. Als het om hands gaat hoor ik heel veel onzin van commentatoren en journalisten.''

Verder vindt Kuipers dat er in de eredivisie minder snel met rode kaarten gestrooid moet worden. ,,Ook daarin is de UEFA coulanter. We moeten het spel in Nederland meer door laten gaan.''