Volledig scherm
De turntweeling Sanne en Lieke Wevers

Lange hobbelige weg naar Rio voor familie Wevers

OLDENZAAL - De topsportmentaliteit bracht de familie Wevers naar Rio, maar zorgde in de afgelopen jaren ook voor botsingen met clubs waar ze actief was. Het is wellicht de reden dat het in Oldenzaal akelig rustig is rond het succes van de plaatselijke turntweeling Sanne en Lieke.

Waar in Denekamp met een groot spandoek triatlete Rachel Klamer wordt gesteund, en in Nijverdal plaatselijke wielerliefhebbers samenscholen in een tot Jeffrey Hoogland-café omgedoopte Ierse pub, worden de verrichtingen van de zusjes Wevers (24) in de beslotenheid van Oldenzaalse huiskamers gevolgd. Wel met bewondering en een trots gevoel. Want ook al trainen ze al jaren elders, in Oldenzaal legden ze de basis voor hun turncarrière.

Peuters
Marijke Brunninkhuis ziet Sanne en Lieke als peuters nog rond huppelen in een zaaltje, terwijl hun ouders Vincent en Gemma de talenten van gymnastiekvereniging Quick trainden. "Lieke was toen al een beetje met gym bezig. Sanne was wat afwachtend. Liep vaak met de duim in de mond. Pas later is ze echt fanatiek geworden", herinnert Brunninkhuis (59).

Olympische droom
Ze was jarenlang bestuurslid van Quick in Oldenzaal en later van stichting Topturnen Oost-Nederland (TON). "Mijn dochters turnden ook. Ze hebben lang training gehad van Vincent en Gemma. Lieke en Sanne zijn opgegroeid in de gymzaal. Spelenderwijs zijn ze erin meegegaan. Dat ging vanzelf. Ik heb nooit het idee gehad dat ze zijn gepusht." Vincent Wevers droomde er in de jaren 90 al van om ooit op de Olympische Spelen te staan. "In het begin dacht hij daarbij niet zozeer aan zijn dochters. Hij was met de toenmalige talentengroep bezig. Vincent en Gemma streefden naar turnen op topniveau in Twente. Daar hebben ze ongelofelijk veel voor gedaan. Ze hebben echt met minimale middelen het maximale behaald."

Conflict
Vanuit het kleine gymzaaltje is de club verhuisd naar een bedrijfshal, die is omgebouwd tot turnhal. Dat gebeurde door overal materiaal vandaan te halen. Ouders hielpen mee met schilderen en metselen. Vincent en Gemma waren de drijvende krachten. Geld speelde bij Vincent ook nooit een rol. Hij had er alles voor over met zijn turnsters de top te halen." Door die instelling kwam hij in conflict met de gymvereniging die meer aandacht aan breedtesport wilde besteden. "Gemma en Vincent hebben hun eigen visie. Het strookte niet altijd met de ideeën van anderen," zegt Brunninkhuis.

Opleidingscentrum
Echtpaar Wevers vertrok bij Quick en legde in een zaal aan de rand van Oldenzaal de basis voor het opleidingscentrum Topturnen Oost-Nederland, dat later verkaste naar de nieuwe turnhal van de IISPA in Almelo. Begin 2015 kwam het daar tot een breuk met Bosan/TON. Sindsdien trainen Sanne en Lieke in het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen. Iedere dag vele uren, behalve op zaterdag. Dan kwamen ze even op adem. Thuis in Oldenzaal. Na de overgang naar Friesland boekten ze hun grootste internationale successen.

Doorzettingsvermogen
"Op een voor turnsters al redelijk hoge leeftijd. Dat zegt veel over hun doorzettingsvermogen", zegt Jeannet ter Horst. Ze was met haar man Bennie bestuurlijk actief bij gymclub Quick toen het botste met het echtpaar Wevers. Het betekent niet dat ze nu met andere ogen naar de verrichtingen van Sanne en Lieke kijkt. "Welnee, ik zit elke keer aan de buis gekluisterd", zegt de Oldenzaalse. "Het is waanzinnig knap wat ze presteren. Als je ziet hoeveel tegenslagen ze hebben gehad. En dan al die blessures. Maar toch steeds samen terugvechten; daar moet je een bijzondere mentaliteit voor hebben. En nu staan ze als familie op de Olympische Spelen. Daar heb ik ontzettend veel bewondering voor."

Trots
Marijke Brunninkhuis ziet net als Jeannet ter Horst dat in Oldenzaal niet zichtbaar wordt meegeleefd met Sanne en Lieke in Rio. "Zonde. Misschien dat problemen uit het verleden hier en daar nog wringen. Maar ze leveren uitzonderlijke prestaties. Daar mogen we hier trots op zijn."