Mark Weusthof. foto Koen Suyk/ANP
Volledig scherm
Mark Weusthof. foto Koen Suyk/ANP

Menner Weusthof ligt er al uit bij WK

RIESENBECK - Voor individueel deelnemer Mark Weusthof uit Rossum pakte vrijdag het wereldkampioenschap vierspannen in het Duitse Riesenbeck als een ware nachtmerrie. Het dier tikte tijdens het inrijden en daarna bij de proef met het ijzer van zijn ene voorbeen het andere aan. De jury verbood Weusthof vervolgens verder te rijden.

Bij het inrijden voor zijn dressuurproef raakte zijn paard Twilight met het ijzer van een van zijn voorbenen het andere. „Dat deed hem echt zeer, maar na wat stappen en wat aandraven, deed hij het weer”, legde de Twentse menner uit.

Amper aan de dressuurproef begonnen, tikte Twilight zichzelf echter nog een keer. Het betekende einde WK. Want nog voor Weusthof zelf de handdoek kon werpen, gaf de jury hem de bel. „Ongelooflijk zuur”, vond de Rossumer, die Twilight al noodgedwongen op de plek van zijn dinsdag afgekeurde Hugo had moeten zetten.

Weusthof zal het WK verder als toeschouwer volgen. „Omdat ik ook een liefhebber van de sport ben en Nederland er goed voorstaat. Dus ik wil zien hoe het afloopt. En van thuis zitten, wordt het ook niet beter.”

Bij bondscoach Harry de Ruyter overheersten gemengde gevoelens. „Wat Weusthof is overkomen, kun je niet bedenken, dat is verschrikkelijk. Gelukkig maakte de rit van Theo Timmerman een hoop goed.”

De Puttenaar nestelde zich met een persoonlijke topscore van 36,22 punten net voor IJsbrand Chardon (Schipluiden) op de derde plaats. Daardoor torent het favoriete Oranje op het WK nu al hoog boven de concurrentie uit.

De tussenstand na de dressuur van vrijdag:
1. Chester Weber (USA) 33,41 punten, 2. Boyd Exell (Aus) 33,79, 3. Theo Timmerman (Putten) 36,22, 4. IJsbrand Chardon (Schipluiden) 37,38, 5. Christoph Sandmann (Dui) 42,37,
12. Koos de Ronde (Zwartewaal) 48,26, 50. Mark Weusthof (Rossum, Ov) opgave
Stand landenklassement na dressuur:
1. Nederland 73,60 punten, 2. Duitsland 86,15, 3. Verenigde Staten 86,53, 4. Hongarije 96,13,
5. Zweden 97,41.