De Ronde van Twente voor beloften en junioren gaat dit jaar niet door.
Volledig scherm
De Ronde van Twente voor beloften en junioren gaat dit jaar niet door. © Reinier van Willigen

Ronden van Twente en Enter van kalender

Met de Ronde van Twente voor beloften en junioren verdwijnt opnieuw een regionale wielerklassieker van de kalender. De organisatie zou op 4 juli een internationale wedstrijd houden voor beloften en een topcompetitiemanche voor de junioren.

Eerder werd de Ronde van Overijssel (2 mei) geschrapt. Later zou de hele periode mei op initiatief van wielerbond KNWU van de kalender gaan, zodat de wedstrijd niet door kon gaan. Zover was het voor de organisatie van de Ronde van Twente nog niet, de wedstrijd die vanuit Enter vertrekt en daar ook aankomt en plaats zou vinden in de driehoek Rijssen, Goor en Markelo. Maar toch besloot men al vroegtijdig de stekker uit de wedstrijd te trekken. „Om geen onnodige kosten te maken”, laat een woordvoerder weten.

Ook hier speelt de onzekerheid over de toekomst van sportevenementen en de verwachte economische slechte tijden voor eventuele sponsoren een rol. „We hebben ons laten adviseren. De overheid zou op het laatste moment – op een week van het evenement bij wijze van spreken – nog kunnen besluiten dat de ronde niet door gaat. Je hebt met zoveel partijen te maken: politie, verschillende gemeenten, de landelijke overheid en het bedrijfsleven. Het was ons te onzeker.” 

Men organiseert nu in 2021 op 3 juli. De wedstrijd zou deel uitmaken van de beloftencompetitie en de topcompetitie voor junioren.

Ook de Ronde van Enter – die werd verreden tijdens en na de klassieker Ronde van Twente – gaat daarmee niet door.