Volledig scherm
Herfstloop van AC Tion © AC Tion

Saathof soleert naar zege in 43e Herfstloop

ENSCHEDE – Mark Saathof heeft de 43e editie van de Herfstloop Twente op zijn naam geschreven. De Nijverdaller legde als enige de halve marathon binnen de een uur en twintig minuten af: 1:19:29.

Saathof soleerde daarmee eenzaam naar de overwinning door het prachtige buitengebied van Enschede, waarbij het Rutbeek en het Buurserzand werden aangedaan. Achtervolgers Gijs ter Riet en Edwin Veenstra moesten meer dan acht minuten toegeven. Ter Riet was na 1:27:20 terug op de atletiekbaan van AC TION aan de Geessinkweg, vijftiger Veenstra had 1:28:03 nodig voor de 21,1 kilometer.

Vijftien kilometer

Eenzelfde beeld deed zich voor op de vijftien kilometer: de Duitser Theo Leuders scheidde zich meteen af van de rest van het veld en liep naar de overwinning in 55:19. Ook hier bedroeg het gat met de naaste achtervolger zeven minuten: de winnares bij de vrouwen, Milou Berends, kwam als tweede overall over de streep in 1:02:25. Het voormalige schaatstalent heeft de overstap naar triathlon gemaakt en dat gaat haar zichtbaar goed af. Zestiger Harry Dijk van het organiserende TION liep naar een knappe derde plaats in 1:03:39.

Acht kilometer

In de breedte kende de kortste afstand het sterkste deelnemersveld. Harmen Hoek (TION) liep een erg snelle 25:58 en was daarmee ruim sneller dan Kyan Rytzell (Enschede, 27:27) en Dave Pauelsen (TION, 27:57). Snelste vrouw in 33:04 was Gemma Frances, eveneens van het organiserende TION.