Volledig scherm
© ANP

Schaatser Wouter Olde Heuvel per direct gestopt

ENSCHEDE - Schaatser Wouter Olde Heuvel is per direct gestopt. De 29-jarige schaatser uit Losser van de ploeg LottoNL-Jumbo maakte vandaag (donderdag) in Heerenveen zijn afscheid bekend. Blessures maakten een vroegtijdig einde aan zijn schaatscarrière.

Olde Heuvel was dit seizoen bezig aan zijn tiende jaar als professioneel schaatser. In 2006 begon hij bij het voormalige TVM, waarvoor hij acht winters uitkwam. De laatste twee jaar reed hij in dienst van LottoNL-Jumbo. Deze winter kwam hij weinig in actie als gevolg van een cyste in zijn heup, waardoor hij onder meer het NK afstanden en NK allround moest afzeggen. Daardoor wist hij zich ook niet te kwalificeren voor de grote internationale toernooien.

Allroudkampioen
Olde Heuvel boekte zijn grootste successen tussen 2007 en 2011. Tweemaal, bij afwezigheid van zijn vriend en ploeggenoot Sven Kramer, werd hij Nederlands allroundkampioen. Op de WK afstanden won hij in 2008 en 2009 goud op de ploegenachtervolging. Zijn beste individuele prestatie was het brons op de 5000 meter tijdens het WK afstanden van 2008 in Nagano. In 2011 werd hij vierde op het EK allround en achtste op het WK allround.

Blessure
Vervolgens moest hij tweemaal geopereerd worden aan zijn knie. Na lange revalidaties wist hij zich weer terug te knokken op het oude niveau. Vorig jaar werd hij nog tweede op het NK allround en zesde op het Europese toernooi. De zoveelste blessure deze winter was voor hem het besluit te stoppen met topsport. ,,Eerder dan ik had gepland. Mijn grote doel was nog kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2018, maar een keer houdt het op’’, aldus Olde Heuvel.