Volledig scherm
© ANP

Scheidsrechter Kuipers mag blijven dromen van EK-finale

OLDENZAAL - Scheidsrechter Björn Kuipers blijft actief op het EK voetbal in Frankrijk. De UEFA maakte donderdag bekend welke arbiters naar huis mogen en Kuipers staat niet op die lijst.

Voor William Collum uit Schotland, de Roemeen Ovidiu Hategan, de Russische scheidsrechter Sergey Karasev, Pavel Královec uit Tsjechië, de Noor Svein Moen en de Franse leidsman Clément Turpin zit het EK erop.

Wisselende reacties
Kuipers was bij het openingsduel Frankrijk - Roemenië vierde official en floot daarna zelf de wedstrijden Duitsland - Polen en Kroatië - Spanje. Hij kreeg lovende reacties na het leiden van dat eerste duel, maar na zijn tweede wedstrijd was er lichte kritiek. Foutjes
Kuipers gaf Spanje in de tweede helft een penalty nadat Šime Vrsaljko op de hak van David Silva ging staan. In de herhaling was echter duidelijk te zien dat Vrsaljko geduwd werd door de Spaanse spits Aritz Aduriz. Ook bij de penalty ging Kuipers en zijn team enigszins de mist in. De Kroatische doelman Danijel Subasic keerde de bal van Sergio Ramos, maar stond 1,5 meter voor zijn lijn toen de penalty genomen werd. Dit is tegen de regels en werd niet waargenomen door Kuipers of zijn assistenten. Kuipers gold op voorhand als één van de favorieten om de EK-finale te fluiten. Nu hij nog in het toernooi zit, mag hij daarop nog steeds hopen. Bekijk hier de penalty van Spanje tegen Kroatië.