Volledig scherm
© Pro Shots

Springruiter Dubbeldam in landenwedstrijd naast podium

Frankrijk heeft goud gewonnen in de landenwedstrijd van het springen. De ruiters waren al na hun derde ruiter niet meer te achterhalen. Amerika pakte het zilver. Daardoor gaat een langgekoesterde wens van Jeroen Dubbeldam niet in vervulling. De enige medaille die nog ontbrak in zijn prijzenkast was de gouden teammedaille op de Olympische Spelen. Nederland zakte van het podium. Zeker na de teleurstellende 3de rit van Harrie Smolders met 12 strafpunten. Nederland werd 7de en laatste in de finale.

Het waren roerige Olympische Spelen voor de Nederlandse springruiters. Na het eerdere debacle van de dressuurruiters, begon het toernooi voor de springruiters ook opvallend. Het paard van de Nederlander Jur Vrieling weigerde zowel op zondag als op dinsdag om over de hindernissen te springen. Hij werd vanwege het te veel gebruiken van zijn zweep werd hij gediskwalificeerd voor de individuele wedstrijd. Vrieling besloot zelf om niet in actie te komen in de finale voor de landenwedstrijd.

Dressuur-probleempje
Daardoor ontstond hetzelfde probleem voor TeamNL als bij de dressuurequipe. In de paardenwedstrijden rijden 4 ruiters en de beste 3 resultaten tellen dan voor een land. Alleen had Nederland in de finales bij dressuur én springen maar 3 ruiters die meedoen. Daardoor telden automatisch alle fouten. Er was géén resultaat dat weggestreept kan worden. Komt dit vaak voor in de paardensport? Nee, niet echt. Dit is vrij uniek. Zeker omdat het nu bij dressuur én springen het geval was. Toch hadden concurrenten Brazilië en Amerika ditzelfde probleem bij het springen. Ook daar lag de druk op de 3 actieve ruiters.

Foutjes Dubbeldam
Onze eigen Europees en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam startte zoals altijd voor Nederland. De springruiter uit Weerselo is normaal vaak een zekerheidje, maar het ging al mis bij de 2de hindernis. Zijn paard SFN Zenith N.O.P sprong die balk eraf. Dat leverde Nederland 4 strafpunten op. Maar de combinatie kwam ook te laat over de finish. Daardoor kwam er nog eens 1 strafpunt bij voor TeamNL.

Maikel van der Vleuten: 1 strafpunt
Als tweede Nederlander kwam Maikel van der Vleuten in de ring. De ruiter uit het Brabantse Someren is bezig aan een ijzersterk olympisch toernooi. Ook deze rit ging geweldig. Hij reed zijn paard Verdi foutloos over alle hindernissen heen, maar deed daar iets langer over dan de toegestane tijd. Daardoor kwam er weer een strafpunt bij voor Nederland: nu 6 inclusief de 5 van Dubbeldam.

12 strafpunten
De laatste ruiter voor Nederland was Harrie Smolders uit Lage Mierde. Zijn rit ging totaal niet naar wens. Hij kwam uit op liefst 12 strafpunten. Jur Vrieling, die dus eigenlijk als laatste zou starten, had zich teruggetrokken. Daarom blijven de strafpunten van Smolders staan.

Gerco Schröder
De Tukker Gerco Schröder was reserve voor het team van bondscoach Rob Ehrens. Hij mocht alleen 2 uur voor de eerste wedstrijd op zondag ingezet worden. Na de mislukte ritten van Smolders kon Nederland dus geen beroep meer doen op het paard van 8,6 miljoen euro: Glock's London.