Stoer of doodeng: racen in het pikkedonker tijdens de Hellendoorn Rally

VideoHELLENDOORN - De 38ste editie van de Hellendoorn Rally is vrijdagavond van start gegaan en de eerste rondes werden volledig in het donker gereden. Hoe beleef je als coureur zulke hoge snelheden in het pikkedonker? We namen de proef op de som en reden met een camera een stuk mee in auto 42 van Michiel Poel en navigator Bart-Jan Harmsen.

Een spannende rit. Voor alle deelnemers aan de Hellendoorn Rally: “Sowieso is rallyrijden een beetje spannend”, reageert coureur Bart-Jan Harmsen. “Je moet wel met vertrouwen de proef opgaan. Niet als een malloot die weg op rijden.”

In het donker rijden is, zegt Poel weinig verrassend, veel moeilijker dan overdag. „Speciaal is het zeker. Hoe goed zijn je ogen en hoeveel durf je in het donker. Ik vind het overdag prettiger, maar dit geeft een extra dimensie aan de wedstrijd. En het hoort gewoon bij de Hellendoorn Rally.”

Spanning

Dit jaar is Poel voor de tweede maal op rij de bestuurder en luistert hij in de gloednieuwe Renault Clio RC naar de aanwijzingen van zijn maatje Bart-Jan Harmsen. „Overdag rijden, in een zonnetje met veel publiek langs de weg vind ik leuk, maar de avond geeft de rally een bepaalde spanning. Ook dat zorgt voor een mooi sfeertje”, zegt de wethouder van de gemeente Twenterand. De afgelopen dagen heeft hij het parcours – in een voor hem toch al bekend terrein - uitvoerig verkend. „Maar toch is het ’s avonds weer net wat anders. Is een bocht net wat scherper dan je verwacht. Juist dan is het belangrijk dat de navigator op tijd aangeeft hoe een bocht er uit ziet, wanneer die komt en welke elementen er nog meer zijn.”

De rally gaat deze zaterdag verder. Op dag twee van de Eurol Hellendoorn Rally staan de deelnemers deze zaterdag nog eens tien klassementsproeven te wachten

Volledig scherm