Volledig scherm
© ANP

Terugblik: onze Twentse sporthelden in Rio

ENSCHEDE – De Olympische Spelen zitten erop. In totaal heeft teamNL negentien medailles veroverd: acht keer goud, zeven keer zilver en viermaal brons. Hoe hebben de Twentse en Achterhoekse sporters het ervan afgebracht? Wie presteerde boven verwachting en wie viel er tegen?

Het is Twente niet ontgaan. Sanne Wevers haalde goud op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Oldenzaalse Turnster kreeg voor haar oefening 15.466 punten van de jury. Een persoonlijk puntenrecord. Ze is de eerste Nederlandse turnster die een medaille op de Spelen wist te winnen en heeft hiermee turnen op de kaart gezet.

Zilver
De tweede, en meteen ook de laatste plak die is gewonnen door een regionale sporter, is BMX’er Jelle van Gorkom. De fietscrosser uit Lichtenvoorde finishte na een uitstekende race als tweede in de finale op de crossbaan in Rio de Janeiro. Niek Kimmann, een andere crosser die net buiten Twente woont, stelde teleur en eindigde als zevende. Het was al een wonder dat hij zich had geplaatst voor de eindstrijd, omdat hij fietste met een enkelblessure die hij opliep bij een val in de kwartfinale een dag eerder.

Teleurstelling
Waar misschien meer van verwacht werd, was de Weerselose Jeroen Dubbeldam. De springruiter was erg dichtbij, maar bij een tijdsoverschrijding van slechts twee honderdsten greep hij naast de medaille. Gezien hij in 2000 een gouden medaille mee naar huis nam en meervoudig wereldkampioen is, is een vierde plek toch een teleurstelling.

Van de 241 olympiërs uit Nederland, kwamen 15 deelnemers uit Overijssel, waarvan 10 uit Twente. Met twee plakken dragen onze sporthelden een aardig steentje bij. Bekijk hieronder het medailleoverzicht van de regionale olympiërs:

Volledig scherm
Jelle van Gorkom met zijn zilveren medaille. © ANP