Volledig scherm
© Christian van der Meij

Twentse sportverenigingen blij met aandacht dankzij Rio

Diverse sportverenigingen in Twente zijn blij met de aandacht die 'hun' sport dankzij de Olympische Spelen hebben gekregen. "Het helpt dat mensen zien dat er meer is dan voetbal."

1500 meter ook populair
Volgens Daan Hardon, secretaris van de Almelose Atletiek Vereniging Sisu, hebben grote toernooien beslist effect op de populariteit van sporten. "Vlak na het EK atletiek in Amsterdam konden we dat heel duidelijk merken. We kregen meer aanmeldingen en bestaande leden kregen nieuwe interesses. We hadden bijvoorbeeld meisjes die wilden gaan sprinten vanwege Dafne Schippers. En de 1500 meter, wat nooit zo'n populaire afstand was, werd ineens leuk vanwege de successen van Sifan Hassan."

Onderbelicht
Voorzitter Pieter Damsté van roeivereniging Tubantia in Hengelo: "Heel Nederland kan elke dag voetbal kijken. Andere sporten blijven ernstig onderbelicht. Dus we zijn heel blij met een groot evenement als de Spelen. Deze week is er bovendien het WK roeien in Rotterdam, dus dat zet onze sport nog eens extra in de belangstelling."

Ook Norbert de Beer van volleybalvereniging Twente 05 is blij met de aandacht. "De volleybalsters en de beachvolleyballers zijn natuurlijk veel in beeld geweest. Of dat ons meer leden oplevert weet ik niet, ik denk dat we pas in de komende manden kunnen merken of volleybal echt populairder is geworden."

Aanwas
Voorzitter Ed Kosterink van Quick, de vereniging waar de turnzussen Sanne en Lieke Wevers begonnen met het turnen, zegt dat zijn club wel toe is aan een nieuwe periode van groei en bloei. "Los van wat er in het verleden hier allemaal is gebeurd, hoop ik dat het succes van Sanne Wevers daarbij kan helpen. Als bestuur gaan we nadenken hoe we voor aanwas van nieuwe leden kunnen zorgen. Bij sporten als voetbal en hockey gaat dat min of meer vanzelf, bij turnen moet je daar toch meer moeite voor zien.''

Campagne
Bij Stevo in Geesteren, de handbalclub waar international Martine Smeets begon, gaan ze zich buigen over een plan de campagne om te kunnen profiteren van het succes van het vrouwenteam, dat net naast een medaille greep. "Martine presteert natuurlijk al tijden top, maar de groei aan jeugdleden is al die tijd beperkt gebleven", weet bestuurslid Frank Klaassen.

"Dat had de laatste jaren mede te maken met het feit er in Geesteren weinig kinderen werden geboren. Dat waren er in 2015 geloof ik vijftien tot twintig. De helft daarvan is jongen en die kiezen toch vaak voor het voetbal."

Open water
In Denekamp wordt niet gevreesd voor een negatief effect bij zwemvereniging De Dinkel, nu de Oranje-prestaties bij het openwaterzwemmen met twee keer goud weliswaar formidabel waren, maar in het zwembad bitter tegenvielen. "We zijn bij De Dinkel doorlopend bezig om de club op niveau te houden, zowel prestatief als in de breedte. Ja, openwaterzwemmen kan bij ons ook, er gaat binnenkort een clubje voor naar Lingen", zegt voorzitter Maria Journée-Gram.