Volledig scherm
Brooklandrun hardloopwedstrijd in buitengebied Bornerbroek © Emiel Muijderman

Van de Pol zegeviert bij Brooklandrun

BORNERBROEK – De traditionele Brooklandrun is gewonnen door Apeldoorner Melchior van de Pol. Hij legde de langste afstand, die over vijftien kilometer ging, af in een tijd van 56:38 en was daarmee ruim sneller dan de concurrentie.

De Brooklandrun nieuwe stijl beleefde haar eerste lustrum. In het verleden werd de loop al eens eerder georganiseerd als onderdeel van de jaarlijkse Pinksterfeesten, maar destijds over een geheel ander parcours. De naam bleef, het parcours en het organisatieteam hebben een grondige vernieuwingsslag gemaakt.

Gezamenlijke start

Alle afstanden, over vijf, tien en vijftien kilometer, gingen gelijktijdig van start om 18:00 uur. Op de kortste afstand zegevierde Rijssenaar Pim Bakker, een kleine 24 uur eerder nog tweede op dezelfde afstand bij de Twenterandrun in 15:51. Dit keer deed Bakker er 16:54 over en liet daarmee de Enschedeërs Mike Rolink (17:23) en Richard Loendersloot (17:36) achter zich. Niet ver daarachter kwam Lesley Smit als vierde overall en snelste vrouw over de finish in 17:44. Smit keert terug van een blessure en lijkt de snelheid alweer aardig op peil te hebben.

Op de tien kilometer pakte Robert Gerritsen de overwinning in 38:02 en liet daarmee Ivan Smid achttien tellen achter zich. Hellendoorner Jeroen Laarman had 40:48 nodig en werd daarmee derde; snelste vrouw was Lisette Sprakel uit Enschede in 47:46.

Vijftien kilometer

De hoofdafstand ging dus naar Melchior van de Pol, in de regio een veel geziene loper die inmiddels de 50 gepasseerd is, maar nog altijd mee weet te doen om de prijzen. Van de Pol had een ruime voorsprong van bijna twee minuten op zijn twee achtervolgers: de Zeeuw Peter Balkenende en Kevin Voss uit Hengelo. Deze moesten uiteindelijk in een eindsprint beslissen in welke volgorde ze het podium op mochten. Balkenende was nipt sneller: 58:17 om 58:18. Arenda Könnecke won bij de vrouwen en had daar 1:08:31 voor nodig. Marieke ten Brinke uit Westerhaar, de avond ervoor de snelste vrouw op de vijf kilometer bij de Twenterandrun in 18:46, gebruikte de race als tempoduurloop en eindigde als tweede in 1:11:25. Dat was twaalf tellen sneller dan de Almelose Miranda Rosado (1:11:37).