Volledig scherm
Fraaie omstandigheden bij triatlon in Markelo © Wouter Borre

Van Lanen snelste in triatlon Markelo

MARKELO - De triatlon in Markelo kende een sterk deelnemersveld. Maar liefst zes deelnemers bleven onder het oude parcoursrecord. Jelle van Lanen won.

In Markelo stond zondag de derde editie van de Univé Oost Hof van Twente Triatlon op het programma. De wedstrijd over de achtste afstand (500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen) werd gewonnen door Jelle van Lanen. Hij klokte 53:15 en bleef daarmee ruim twee minuten onder het oude parcoursrecord van 55:22.

Van Lanen legde de basis voor zijn overwinning via een sterk optreden tijdens het zwemmen en een dito eerste wissel. Daarin nam hij afstand van de tweelingbroers Mark en Marco Muller uit Holten. Van Lanen profiteerde daarbij ook van de sterke Duitser Klaus Schlüter, die als eerste het water uit was.

Samen met Schlüter vergrootte Van Lanen de voorsprong tijdens het fietsen, om met een minuut voorsprong de tweede wissel in te duiken. Daarna bleek dat de junior uit Elst de sterkere loper was. Hij liet concurrent Schlüter al snel achter zich.

De gebroeders Muller waren eveneens sterker dan de Duitser op het laatste onderdeel, maar kwamen tekort om Van Lanen nog te achterhalen. Marco Muller strandde op 9 seconden op plek twee, broer Mark finishte 50 seconden later als derde. Snelste vrouw was de ook nog jonge Marije Dankelman uit Arriën, verbonden aan het opleidingscentrum in Sittard. Met een tijd van 59:20 werd ze dertiende overall en liet daarmee Cindy Brussé en de Markelose Mieke Prins achter zich. Dankelman bleef daarmee ongeslagen in de Hof van Twente triatlon. Ze schreef namelijk ook de eerste twee edities op haar naam.

UT Triatlon 
De 32e editie van de UT Triathlon is gewonnen door Enschedeër Bert van Veen. Hij legde het parcours af in 56:32 en was daarmee ruim twee minuten sneller dan naaste concurrent en clubgenoot bij TC Twente, Stijn Jansen. Beide triatleten gaven elkaar op het zwemmen en fietsen nauwelijks iets toe, waardoor de beslissing tijdens het lopen viel. Daar bleek Van Veen duidelijk over de betere benen te beschikken. 

Boy van West uit Almere werd derde. De snelste vrouw, Joyce Caro, komt eveneens uit Almere. Zij versloeg junior Romy Spoelder (Almere) en Saskia Bekhuis (Vasse). Webton TriTeam was het snelste estafetteteam over de achtste afstand. De aparte teamwedstrijd werd gewonnen door het Eindhovense Squadra.