Volledig scherm
© ANP

Van Oostveen weg bij KNVB

ZEIST - Bert van Oostveen vertrekt op korte termijn bij de KNVB. Die beslissing wordt in de komende dagen wereldkundig gemaakt. De directeur betaald voetbal ligt al lange tijd onder vuur, onder meer over zijn rol in het dossier FC Twente.

Nu de bond recent een technisch directeur heeft aangesteld in de persoon van Hans van Breukelen, is een belangrijke pijler uit het takenpakket van Van Oostveen bij hem weggehaald. Van Breukelen is nu verantwoordelijk voor alle technische zaken die het Nederlands elftal aangaan, zoals de aanstelling van de bondscoach.

Het Nederlands elftal komt vandaag bijeen. In Noordwijk begint bondscoach Danny Blind met zijn selectie aan de voorbereiding op de start van de nieuwe WK-kwalificatie voor het WK in Rusland in 2018. Op 6 september trapt Oranje af in en tegen Zweden.

Onder vuur
Van Oostveen kwam vooral de afgelopen twee jaar steeds meer onder vuur te liggen, zowel extern als binnen zijn eigen organisatie. Hij stelde na het WK van 2014 Guus Hiddink aan als bondscoach en opvolger van de succesvolle Louis van Gaal. Tegelijkertijd werd al vastgelegd dat assistent-bondscoach Danny Blind na verloop van tijd het stokje van Hiddink zou gaan overnemen. Het tweede dienstverband van Hiddink bij Oranje werd zo’n fiasco dat hij al na één jaar werd ontslagen. Blind schoof inderdaad door, maar kon de nationale ploeg niet meer naar het EK in Frankrijk loodsen. Dat echec was voor Van Oostveen noch de KNVB reden om afscheid van elkaar te nemen. De raad van commissarissen drong echter wel aan op de aanstelling van een directeur met een specifieke topvoetbalachtergrond die voortaan over Oranje zou gaan. Dat is dus Van Breukelen geworden.

FC Twente
Van Oostveen had het ook zwaar te verduren op andere dossiers, zoals dat van FC Twente, dat na frauduleus handelen bijna uit het betaald voetbal verdween.

Van Oostveen (45) werd in 2010 bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal bij de KNVB. Hij volgde in die hoedanigheid Henk Kesler op. Daarvoor werkte hij sinds 1996 in andere managersfuncties bij de bond.