Verkoopt Bas Nijhuis de lekkerste paashaas van Haaksbergen?

VideoENSCHEDE - Is Bas Nijhuis de meest irritante scheidsrechter van de eredivisie? En waar ligt de lekkerste chocola van Haaksbergen eigenlijk?

Nijhuis is scheidsrechter, dierenvriend, bakker en entertainer in een. Hij trekt zich het lot van dieren aan, maar van knetterharde kritiek van mensen trekt hij zich dan weer niets aan. ,,Of ik irritant ben.  Ik vind van niet.'' Roept iemand: 'Je moeder is een hoer', dan steekt hij zijn duim op. Hoort hij 'Hey Bas, tyfushond', dan maakt hij een praatje met die persoon. 

Dolfijn

Het is geen act, het is zoals hij is. Hij werd ooit tijdens een internationale scheidsrechtersbijeenkomst in Leuven door een expert getypeerd als dolfijn. ,,Ik spring op gevoel, van links naar rechts. Dat kan dus ook fout gaan. Tijdens een trainingskamp met de scheidsrechters ben ik driehoog het balkon van assistent Coen Droste op geklommen. Hij kent me en had de deur gebarricadeerd. Het was een grap, ik vond dat het wel kon. Het lekte uit en iedereen viel over mee heen. Dat is de keerzijde, daar ben ik me bewust van. Maar het maakt me niet, ik zet zo’n voorval ook meteen weer in. De week na de balkonscène verkocht ik balkongebakjes in de bakkerij. Die dingen vlogen de winkel uit.’’

Volledig scherm
© Lars Smook

'Ik hou van gekke dingen'

In zijn bakkerij Bi'j Oons in het centrum van Haaksbergen helpt hij mee waar hij kan. Hij doet de boekhouding, bedenkt thema's, acties en richt de winkel in. ,,Ik hou van gekke dingen. Dan gooi ik wat meel over me heen en ga ik in de winkel staan. Alsof ik heel druk ben. Of ik bedenk een Kukeleku-actie: om vijf uur 's ochtends een brood voor een kwartje. Iedereen denkt dan: die kearl is gek. Maar het werkt wel.'' En de lekkerste chocolade? ,,Ja, wat denk je?'' Bi'j Oons.  

Volledig scherm
Scheidsrechter Bas Nijhuis met zijn ezel Snoopy. © Emiel Muijderman