Volledig scherm
De Nederlandse volleyballers klopten Frankrijk opnieuw met 3-2 in Almelo © Foto: Nevobo

Volleyballers kloppen Fransen in Almelo ook met 3-2

ALMELO – De Nederlandse volleyballers hebben de laatste test voor het begin van het Europees kampioenschap met een goed gevoel afgesloten. In een bijna geheel gevulde IISPA in Almelo won Oranje ook de derde oefenwedstrijd van Frankrijk: 3-2.

De eerste twee ontmoetingen, in Zwolle en Groningen, had de ploeg van bondscoach Edwin Benne met dezelfde cijfers gewonnen.

Bondscoach Edwin Benne begon de wedstrijd met de basis die normaal gesproken ook de startende ploeg zal zijn op het EK dat over een week voor Oranje begint in het Deense Herning: spelverdeler Nimir Abdelaziz met op de diagonaal Niels Klapwijk, de middens Wytze Kooistra en Thomas Koelewijn, passer/lopers Jelte Maan en de jarige Jeroen Rauwerdink met Gijs Jorna als libero.

Die ploeg startte vlot maar de Fransen waren het eerste bij de technische time-out: 7-8. Daarna bleef het gelijk op gaan, met een kleine marge in het voordeel van de Fransen, totdat Jeroen Rauwerdink aan de opslag kwam. Die dreunde er een paar ballen zo hard in dat eerst een blok van Kooistra en Maan, een aanval van Klapwijk, een ace van Rauwerdink en een aanval van spelverdeler Abdelaziz voor 17-13 zorgden. Dat gaatje wist Oranje zonder al teveel problemen vast te houden voor de winst in de eerste set: 25-21.

In de tweede set had Nederland direct een marge van drie punten te pakken en kwam daardoor als eerste bij de technische time-out: 8-5. Maar een paar slordigheden van Abdelaziz, Klapwijk en Koelewijn hielpen de Fransen ineens weer naar 9-10 en dat beviel bondscoach Benne zo slecht dat hij een time-out nam. Weer een punt voor de Fransen later kwam Rob Bontje voor Koelewijn. Het was de inleiding tot een zeer slordige fase met twee foutserves van de Fransen op rij en eentje van Nederland. Toch kwam Oranje langszij en voorbij: 13-12, waarop de Fransen in een time-out vluchtten. Het hielp niet veel, een paar aanvallende scores van de zelf serverende Klapwijk verder stond het 17-12. Dat gat kregen de Fransen niet meer dicht: 25-21.

De derde set zetten de Fransen nog een keer aan. In een 3-0 veegpartij hadden ze aan de vooravond van het EK geen trek en ze namen een 6-3 voorsprong, waardoor Benne zijn mannen even tot de orde moest roepen. Het hielp niet echt, er zat meer schwung in het Franse spel en Nederland werd te afhankelijk van de oprispingen van Klapwijk. Benne liet echter zijn basis lange tijd staan, vond dat de mannen het zelf maar eens moesten oplossen. Op 15-20 bracht hij echter Nijverdaller Thijs ter Horst in het veld voor Rauwerdink. Het mocht niet echt baten, de Fransen hielden de marge simpel vast: 19-25.

In de vierde set leek Oranje weer bij de les maar na een kleine voorsprong, kwamen de Fransen op 3-5 en Benne aarzelde niet en nam een time-out. Erg veel helpen deed het niet, de eerstvolgende bal was meteen een misverstand tussen Abdelaziz en Klapwijk. Die maakten het direct daarna goed (4-6) maar de service van Klapwijk was minder scherp en effectief en ook blokkerend hadden de Fransen hem beter in het oog: 4-8. Nederland bleef slordig en op 7-13 kwam opnieuw Thijs ter Horst binnen de lijnen. Die viel goed in maar hij kon een setnederlaag en dus een vijfde set niet voorkomen: 19-25.

Aan het begin van de vijfde set waren de Lange Mannen weer bij de les. Het werd voor het enthousiaste publiek een geweldig toetje, met geweldige acties aan beide zijden. Het werd ingeleid met een hoogtepunt van Kooistra die op het midden binnen de 2 meter een bal op de vloer dreunde: 6-3. Toen de kleinste Nederlandse aanvaller, Jelte Maan, in zijn eentje de Fransman Ngapeth ook nog op een kill-blok tracteerde, kon het eigenlijk niet meer mis voor Oranje. De Fransen kwamen nog wel terug naar 12-10 maar toen stak arbiter Koos Nederhoed een handje toe door een draagbal te fluit op een Franse pancake. Een blok later was het 14-11 maar de Fransen kwamen terug met onder andere een snoeihard 1-blok van Lyneel op Klapwijk: 14-14. Zo werd het toch nog spannend. De beste Fransman, diagonaal Rouzier, hield zijn team in de race en zorgde op 16-17 voor het eerste setpoint voor de Fransen. Dat werd weggewerkt en Rauwerdink zorgde opnieuw voor matchpoint door de Franse uitblinker op zijn voeten te blokkeren. Maar Ngapeth werkte dat met een slim via het blok geslagen balletje weg: 18-18. Het bleef daarna op en neer gaan maar een aanval van Klapwijk en een blok van Kooistra bezegelden het lot van de Fransen: 22-20.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Pechvogel Jill Roord viert feestje ingetogen mee

    Pechvogel Jill Roord viert feestje ingetogen mee

    SCHAFFHAUSEN (ANP) - In al het feestgedruis bij de Nederlandse voetbalsters liep één speelster een tikkeltje beteuterd rond. Nico-Jan Hoogma, de directeur topvoetbal bij de KNVB, had oog voor Jill Roord en gaf de 21-jarige middenveldster een stevige knuffel. ,,Ik heb heel lang op deze kans gewacht, ik keek er enorm naar uit. En toen kwam al na een paar minuten een einde aan, dat is heel pijnlijk’', zei Roord. ,,Ik ben nu nog wat ingetogen, maar dat gaat wel voorbij. Ik heb ook al veel zin in het feestje straks.’'