Cees Jansen geeft instructies als trainer van Harambee.
Volledig scherm
Cees Jansen geeft instructies als trainer van Harambee. © Toma Tudor

Volleybaltrainer Cees Jansen (83) uit Goor overleden

GOOR – Hij was een volleybalman in hart en nieren: Cees Jansen. De markante trainer en coach uit Goor is afgelopen dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Tot zijn tachtigste stond Jansen nog langs de lijn als trainer van Harambee. Hij loodste de Enschedese studenten in vijf jaar tijd van de promotieklasse naar de tweede divisie. In november 2017 kwam hij nog even terug in de sporthal van de universiteit. Trainer Theo Peters moest een wedstrijd laten schieten, waarop Jansen – inmiddels 81 – de honneurs waarnam.

Jansen zat meer dan een halve eeuw in de sport. Afkomstig uit Doorn, waar hij op zijn twintigste het diploma ‘spelleider’ haalde. Oorspronkelijk werd hij naar Goor gehaald als zwemleraar. Toen een groepje volleybalsters (onder wie zijn latere vrouw Dini) in Enschede vroeg of hij het groepje wilde trainen, zei hij ‘ja’. Maar wel op een voorwaarde. “Dat we meer gaan doen dan de concurrenten. Als die twee keer trainen, gaan wij drie keer trainen.”

Het leidde uiteindelijk tot de bestorming van de nationale top met Vredestein. Later maakte hij ook nog furore met de vrouwen van Longa’59 en de mannen van Dynamiek Goor. Op de vraag waarom hij zo lang is doorgegaan als trainer, antwoordde hij acht jaar geleden ontwapenend simpel: “Omdat ik het nog steeds leuk vind om te doen. Ik heb de kennis en de ervaring, waarom zou je die niet gebruiken om spelers te helpen en ze beter te maken?”

Cees Jansen in 2012 als trainer van Apollo 8.
Volledig scherm
Cees Jansen in 2012 als trainer van Apollo 8. © Frans Nikkels