Volledig scherm
Joost van Oostrum (rechts) is er klaar voor © Carlo ter Ellen

Wielergekke burgemeester debuteert in Lezerstour

ENSCHEDE - De Lezerstour is weliswaar gewijzigd qua opzet, de competitie tussen prominenten blijft gewoon bestaan. De opvallendste debutant is het vaakst van alle deelnemers Nederlands kampioen geworden: de fietsende burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland.

Al dekt hij zich volgens een andere deelnemer, voormalig wielrenner Theo de Rooij, wel opzichtig in.

Poultje
Joost van Oostrum, in het dagelijks leven burgemeester van Berkelland, is een groot wielerliefhebber. “Ik heb me laten verleiden om mee te doen”, zegt hij.

Wielergek
Van Oostrum is een echte volger van het wielrennen. “Ik stel me wel eens voor als burgemeester en wielergek.”

Zelf is Van Oostrum ook een fanatiek fietser en zeker niet zonder succes. Al zesmaal werd hij kampioen bij het NK wielrennen voor burgemeesters.

Eigenlijk had Van Oostrum gehoopt op Robert Gesink, maar die moest zich vanwege een blessure afmelden. “Ik heb nu een aantal etappes dat ik Wilco Kelderman verwacht. Ik heb mij laten adviseren door Joost Posthuma, een andere prominent. Als het helemaal misloopt geef ik Joost de schuld.”

Smoezen
“Ik hoor het al, wielerexcuses, hij is geloof ik degene die de meeste keer kampioen van Nederland is geweest van ons allemaal”, reageert Theo de Rooij met een lach op de uitlating van Van Oostrum.

“Ik geloof niet in dat soort smoezen. Het belooft een spannende strijd te worden.” De Rooij haalde als professioneel wielrenner onder meer etappezeges in de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Nederland.

Ook De Rooij heeft de gevestigde namen in zijn ploeg, maar sluit Nederlands dagsucces niet uit. “Ik denk dat Kelderman leuke dingen gaat laten zien”, zo blikt De Rooij vooruit. “Hij krijgt nu een vrije rol en moet maar zien waar hij uitkomt, zo hadden ze hem verleden jaar ook aan de Tour moeten laten beginnen. Toen was hij Brabant nog niet uit of zijn klassement was al bekeken, dus het is slim om hem zo te laten rijden."

Schrijf je hieronder direct in voor de Lezerstour. De teller staat inmiddels op ruim 4000 aanmeldingen