Volledig scherm
Jelle van Gorkom (nummer 37) in actie op de olympische crossbaan in Rio. © EPA

Zilver voor BMX'er Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde op Olympische Spelen

RIO/ LICHTENVOORDE - BMX'er Jelle van Gorkom heeft een zilveren medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Hij eindigde als tweede in de finale op de crossbaan in Rio de Janeiro.

De fietscrosser uit Lichtenvoorde plaatste zich even daarvoor in zijn halve finale als tweede voor de eindstrijd.

In de eerste twee heats in de halve finale reed hij naar een tweede en zesde plek. Met een derde plaats in de derde en laatste heat stelde hij zijn finaleplaats veilig. Van Gorkom strijdt om 20.10 uur met zeven andere finalisten in één heat om de medailles.

Nederlanders
Daarin staat één andere Nederlander: Niels Kimmann. Met een vierde, zesde en tweede plek plaatste hij zich als derde voor de race om het eremetaal. Twan van Gendt werd uitgeschakeld. Hij werd twee keer vijfde en een keer vierde en werd vijfde in totaal. Hij miste zo nipt een finaleplaats, want uit elk van de twee halve finale gaan alleen de eerste vier BMX'ers door.

Enkelblessure
De prestatie van Kimman is opmerkelijk, want hij fietst met een enkelblessure die hij opliep bij een val in de kwartfinale. Daarin ging ook Van Gendt onderuit, maar hij ondervond vanavond geen hinder van zijn val een dag eerder.

Vrouwen
Bij de vrouwen haalde Laura Smulders uit Druten de finale, die om 20.00 uur is. Merle van Benthem werd uitgeschakeld.

Volledig scherm
Jelle van Gorkom bij de Lichtenvoordse Leeuw op de Markt in zijn woonplaats. © Jan van den Brink