Afscheid: Lara van Ruijven in Thialf voor haar langzaamste en laatste ronde ooit
Video / FotoreeksShorttrackster Lara van Ruijven reed vanavond haar laatste ereronde over het ijs van Thialf. Een laatste, langzame ronde voor de vrouw die ooit geschiedenis schreef met de eerste Nederlandse wereldtitel.
Door Lisette van der Geest
Het is stil bij de ijsbaan. Normaal gesproken komen sporters hier aanfietsen, worden gesponsorde auto’s doorgaans met enige vaart geparkeerd, nu klinkt alleen het gebrom van koelmachines op het dak, terwijl een witte lange auto stapvoets naar de ingang voor de dweilmachines rijdt. Lara van Ruijven, de vrouw van de snelle rondjes op het ijs, de regerend wereldkampioene op de kortste shorttrackafstand, is vanavond in Thialf voor haar langzaamste en laatste ronde ooit.
Het is een laatste, publiek, eerbetoon aan Van Ruijven, die 10 juli op 27-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. Dertien jaar lang stapte Van Ruijven bijna dagelijks deze schaatshal binnen. Eerst als jong, bescheiden meisje met dromen, net verhuisd naar Heerenveen, opgetogen door haar selectie voor het nationale team. Later werden dromen werkelijkheid, won ze olympisch brons en werd ze mondiaal kampioen op de 500 meter. Haar bescheidenheid bleef altijd.
Ze zag het hier veranderen. Een overgang van hun vaste trainingsplek op het ijshockey-ijs naar een eigen baan op het middenterrein van de grote hal, een grote verbouwing. Ze zag de shorttrackselectie waar ze deel van uitmaakte transformeren. Hard werken en saamhorigheid loont, leerde ze. Nooit was de nationale selectie mondiaal zo succesvol als de laatste jaren. Hier in Heerenveen werd gelachen, hier werd gehuild, hier maakte ze vrienden. Hier werkte ze vol overgave aan haar toekomst.
Verdriet
Om haar kist in de witte auto een Nederlandse vlag. Daar bovenop, naast de bloemen de haar zo geliefde sportbril met panterprint. Afgelopen weekeinde keerde ze terug uit Frankrijk. Thialf is thuis voor Van Ruijven, zoals ook het Westland thuis is voor de geboren Naaldwijkse. Haar afscheid gaat vanavond naar binnen in een deels besloten ronde, langs de shorttrackbaan, over het middenterrein, langs een erehaag van ploeggenoten en weer naar buiten langs fans en vrienden, langs schaatsers en andere sporters. De opkomst is ongeveer gelijk aan de opkomst bij een shorttrack-NK.
Haar overlijden raakt velen, bekend en onbekend. Het is de schok van het onverwachte, van het oneerlijke, de confrontatie met het feit dat ook jonge topsporters die hun lichaam zo nauwkeurig verzorgen soms veel te vroeg getroffen worden door het onvermijdelijke waar iedereen uiteindelijk mee te maken krijgt. Het zijn haar bruine ogen, plots getoond in zwart-wit. Het is het verdriet van geliefden, schrijnend en indringend. Verlies in een hechte wereld waar de liefde onmiskenbaar heerst. Waar passie tot grootste prestaties stuwt die nu ineens niks meer waard lijken.
Haar teamgenoten trainden twee dagen geleden voor het eerst weer op het ijs van Heerenveen, waar de digitale scoreborden sinds ruim een week een hart van panterprint laten zien. Het is een kleine verzachting bij gemis dat zo groot is.
Na ruim een kwartier rijdt de witte auto weer naar buiten. Onder luid en toch oorverdovend stil applaus, richting het Westland, waar de familie van Van Ruijven morgen in besloten kring definitief afscheid neemt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
ATP en WTA rekenen Wimbledon niet mee voor ranking: ‘Discriminatie is onacceptabel voor ons’
De overkoepelende organisaties in het tennis ATP (mannen) en WTA (vrouwen) delen op de komende editie van Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst uit aan de deelnemende spelers. Dit omdat het grandslamtoernooi in Londen weigert spelers uit Rusland en Belarus toe te laten, vanwege de Russische inval in Oekraïne. -
Op deze tijden komt Max Verstappen in actie bij de Grand Prix van Spanje
Als Max Verstappen later terugkijkt op zijn Formule 1-loopbaan zal er altijd een speciaal plekje zijn voor de GP van Spanje. Op het Circuit de Catalunya, nabij de Catalaanse hoofdstad Barcelona, won de wereldkampioen in 2016 zijn eerste Grand Prix. Zes jaar, 23 zeges, 63 podiumplaatsen en 146 later keert Verstappen er eind deze week weer terug. Voor race 147. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Robin Haase bereikt voor het eerst in 2,5 jaar een finale
Robin Haase heeft voor het eerst sinds begin 2020 de finale van een toernooi bereikt. Op de challenger van Sjimkent in Kazachstan versloeg hij de Amerikaanse qualifier Evan Zhu in de halve finales in twee sets: 7-5 6-4. De 35-jarige Hagenaar, ooit de nummer 33 van de wereld, neemt het in de eindstrijd van het graveltoernooi op tegen Sergei Fomin uit Oezbekistan.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
De Vries maakt officiële F1-debuut tijdens vrije training in Barcelona
Groen licht in een warm Barcelona voor het begin van de eerste training! Hoe doet Nyck de Vries het in zijn F1-debuut? En werken de updates van Ferrari en Mercedes een beetje? -
PREMIUM
Nyck de Vries: ‘Stap dichter bij F1? Ik heb mijn kans gepakt’
Nyck de Vries (27) proefde in Barcelona een uurtje van zijn jongensdroom, als gelegenheidscoureur bij Williams. ,,F1-coureur ben ik nog niet, maar dit was toch wel speciaal hoor.”