Bertens kansloos onderuit tegen Muguruza

4de ronde waterlooIn de muziek in de Rod Laver Arena, net voor haar opkomst, was een swingende aanbeveling verpakt. De Beatles zongen in hun ‘Twist and Shout’ zo mooi rijmend: ‘Come on, baby now, work it all out!’ Jammer alleen dat Kiki Bertens het allemaal niet kon rijmen bij de Australian Open tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza. Ze kreeg het allemaal niet uitgedokterd en verloor haar vierde ronde kansloos in 68 minuten met 6-3 6-3.

Door Carl Houtkamp

De 28-jarige Nederlandse wereldtopper speelde al voor de tweede keer op het centre court in Melbourne voor het oog van de gehele tenniswereld en kwam, zenuwen of niet, bijna niet toe aan haar ‘normale’ spel. Haar twee jaar jongere opponente begon zichtbaar nerveus en wierp haar bij de start met uiteindelijk een dubbelfout op breekpunt een servicebreak in de schoot: 1-0. Maar Bertens raakte de ballen niet lekker, vooral haar backhandreturns zeilden uit en aan agressief ‘naar voren spelen’ kwam zij nauwelijks toe.

Muguruza, die als voormalig kampioene van Wimbledon en Roland Garros meer centrecourt-ervaring heeft, herpakte zichzelf, ging steeds harder in slaan en brak terug: 1-1. De zesde game gaf daarna de doorslag, met fouten van Bertens. Het werd 2-4 en even later, na een half uur spel, ging de set naar de voormalige nummer 1 uit Spanje.

Volledig scherm
Kiki Bertens. © AFP

De tweede set ging niet veel anders. Opnieuw waren er twee breaks achter elkaar, waarbij Bertens op 1-1 voor het eerst hoorbaar haar vechtlust toonde. Maar op 2-2 maakte zij het zichzelf weer onnodig moeilijk, met een dubbelfout op breekpunt. Die achterstand kwam zij daarna niet meer te boven tegen de nummer 32 van de wereld, die een ronde eerder op Melbourne Park al de nummer 5 Elina Svitolina kansloos liet.

De conclusie voor de Nederlandse nummer 10 van de wereld: een gedegen begin van het jaar, met enkele zeges in Brisbane en in de eerste drie ronden bij de Australian Open zes sets op rij. Maar daarna was het allemaal net niet genoeg om voor een stunt te zorgen tegen Muguruza, een met geweldige slagen aan een terugkeer naar de top werkende tegenstandster.

Volledig scherm
Kiki Bertens. © Getty Images
Volledig scherm
Kiki Bertens feliciteert Garbiñe Muguruza. © AFP
Volledig scherm
Kiki Bertens en - op de voorgrond - Garbiñe Muguruza. © REUTERS