Volledig scherm
De handbalsters van DSVD wachten nog enkele belangrijke duels in de strijd om handhaving. © Reinier van Willigen

Beslissend tweeluik dreigt voor DSVD

De nederlaag van DSVD afgelopen weekeinde tegen SEW kan wel eens heel vervelende gevolgen hebben. Voor de Deurningse handbalsters dreigt nu een beslissend tweeluik voor een plek in de eredivisie.

Op het allerlaatste moment handhaving veiligstellen, dat is iets wat je eigenlijk niet wilt. Omdat in die beladen wedstrijden ‘alles mogelijk is’,  wijst de geschiedenis keer op keer uit. Toch lijkt het er op dat de handbalsters van DSVD zich bij die situatie neer hebben te leggen richting het einde van het eerste seizoen in de eredivisie. En dat komt met name door die dure nederlaag afgelopen weekeinde in de vierde speelronde in de degradatiepoule. 

Op bezoek in Nibbixwoud ging de formatie van Jildou Dijkstra en Olga ten Hove met 31-22 onderuit. SEW passeerde daardoor DSVD in de poule. Borhave staat op de eerste plaats met tien punten. Tweede is dus SEW, met acht punten. Dat is een punt meer dan DSVD, dit jaar debuterend op het hoogste nationale handbalniveau. De nummer vier - en laatste - is Foreholte, dat met slechts een veroverd punt al gedegradeerd is. 

Degradatiegevaar

De eerste twee ploegen in de degradatiepoule zijn zeker van lijfsbehoud en spelen volgend seizoen opnieuw in de eredivisie. De nummer drie is nog niet buiten degradatiegevaar. Die beslissing valt in een tweeluik tegen de algemene periodekampioen van de eerste divisie. 

Om zich te bevrijden van die vervelende derde positie, moet DSVD de komende twee wedstrijden zelf winnen en is het afhankelijk van de resultaten van SEW. Stel dat de oud-landskampioen zelf tweemaal wint (aankomende zaterdag van Borhave en op de laatste speeldag van Foreholte), dan moeten de Deurningse vrouwen op de slotdag winnen van Borhave.  Eerder in deze degradatiepoule was Borhave in Deurningen nog de betere ploeg: 27-25, terwijl de derby’s in de reguliere competitie een gelijkspel en een nipte zege (25-24) voor de Bornse formatie.  

Bijzonder

Wint Borhave zaterdag van SEW en rekent DSVD af met Foreholte, dan wacht een bijzondere laatste ontmoeting in de degradatiepoule. In dat geval zou Borhave zelfs de redder kunnen zijn van DSVD. Immers, als de Deurningse vrouwen winnen in Borne eindigt Borhave als de nummer één en DSVD als de nummer twee. De derde plaats gaat dan naar SEW.

De vraag is of Borhave DSVD de zege cadeau zal geven of dat de vrouwen van afscheid nemend trainer Rik Philips zeggen: op het hoogste niveau wordt niets weggegeven. In dat laatste geval hangt de derby aan een zijden draadje. Terwijl handballend Twente de afgelopen drie edities tussen Borhav en DSVD juist enorm genoot van de onderlinge strijd en de sportieve rivaliteit tussen beide regionale teams.