Volledig scherm
© anp

'Die ene opdracht maakt het leven zwaar voor Fred Rutten'

WeblogFred Rutten dreigt te bezwijken onder de idiote druk van het voetbal. Wie helpt hem, vraagt Willem Vissers.

 Het ergste is die verontwaardiging: zelfs na vijftig keer kijken kun je nog geen eensluidend oordeel vellen over die overtreding.  
Willem Vissers

Een man loopt in overspannen toestand het voetbalveld op. Hij is grijs en snel ouder geworden, zeker in dat donkere jasje van de club. Moedwillig slaat hij scheidsrechter Blom over bij het handjes geven, na afloop van FC Twente - PSV.

Als de puberende jongens van een amateurclubje dat doen, krijgen ze voor straf geen limonade in de kantine.

De trainer van PSV zegt, als hij nog niet helemaal bij zinnen is, dat Blom een 'homereferee' is, een thuisfluiter. Hij koelt zijn woede over de rode kaart van Strootman. De middenvelder zelf verlaat als een dolleman het veld en slaat in de catacomben een paar keer tegen de muur. De camera's registreren alles.

Het ergste is die verontwaardiging: zelfs na vijftig keer kijken kun je nog geen eensluidend oordeel vellen over die overtreding. Nee, misschien was het geen 'ernstig gemeen spel' en geen 'gewelddadige actie', en dus had het mogelijk geen rood mogen zijn, maar de ingreep van Strootman was een forse, onbesuisde sliding die gelukkig voor De Jong goed afliep.

Het kan dan gebeuren dat een scheidsrechter die geen vijftig herhalingen ziet de rode kaart geeft, omdat hij oordeelt dat de actie gevaarlijk is voor een ander en ernstig blessureleed had kunnen opleveren. Dat kan zomaar. 'Ik heb met ze te doen', zei trainer Van den Brom van Vitesse zondag in Studio Voetbal, na de zoveelste discussie over het niveau van de arbitrage.

Maar het gaat deze keer dus om die grijze man in dat zwarte jasje, Fred Rutten, normaliter de beschaving zelve. De man dreigt te bezwijken onder de idiote druk van het voetbal. Wie helpt hem?

Kampioen worden, is zijn opdracht, terwijl hij al zes punten achterstaat. Ze verkochten in twee voorgaande seizoenen topspelers waar hij bij stond, Lazovic en Afellay, op een moment dat hij ze niet kon vervangen. Twee keer verspeelde PSV de titel na de winterstop. Rutten, de trainer die graag boetseert aan een elftal, is in zijn laatste contractjaar. Ze hebben bij PSV overwogen hem in te ruilen, maar ze geven hem nog één kans. Hij is in geleende tijd.

Ze schonken hem zelfs een bijna nieuw elftal, met veel aanvallers. Hier, alsjeblieft, maak er iets moois van. Knutsel met deze prachtige stenen een mooi torentje, het mooiste torentje van Nederland. En een prachtig bouwwerk kan het best zijn straks, want PSV heeft een fijn, aantrekkelijk elftal als het loopt, maar het is nog niet helemaal zover en de tijd begint een beetje te dringen.

Fred Rutten overleeft, hoe rustig en ontspannen hij ook tracht over te komen. Nooit hoorde je hem het soms schandelijke gedrag van Ola Toivonen veroordelen. Zaterdag schreeuwde hij het hardst om brand toen het vuurtje rond Strootman oplaaide, in plaats van de handblusser te gebruiken. Waar is die veronderstelde beschaving dan?

Strootman kreeg een schikkingsvoorstel voor twee duels schorsing, waarvan eentje voorwaardelijk. Dat Rutten wegkomt met zijn escapades, is opvallend. Hoe kun je kinderen hun limonade ontzeggen, als zelfs de trainer van PSV de verbeelding is van een wereld op drift?

Willem Vissers is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter: @vkwillemvissers

  1. Dekker en Roord met Oranje Leeuwinnen naar Frankrijk

    Dekker en Roord met Oranje Leeuwinnen naar Frankrijk

    Anouk Dekker uit Wierden en Jill Roord uit Oldenzaal zijn door bondscoach Sarina Wiegman opgenomen in de 24-koppige selectie van de Oranje Leeuwinnen voor het ‘Tournoi de France’. Ook Stefanie van der Gragt en Lieke Martens hebben een uitnodiging gekregen. Zij keren na een lange absentie terug. De Oranje Leeuwinnen nemen van 2 tot en met 10 maart deel aan het ‘Tournoi de France’, dat de Franse voetbalbond organiseert ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in het land.