Tim Lips met Bayro onderweg in Boekelo tijdens de military van 2017.
Volledig scherm
Tim Lips met Bayro onderweg in Boekelo tijdens de military van 2017. © Lars Smook

‘Droompaard’ Boekelose kampioen Tim Lips plotseling overleden

Het toppaard Bayro van eventingruiter Tim Lips is overleden. Met het dier veroverde Lips in Boekelo tijdens de military’s van 2017 en 2018 de nationale titel.

De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van een koliek. Lips zou met Bayro naar de Olympische Spelen van Tokio gaan.

Operatie

„Vanochtend hebben we met veel pijn in ons hart afscheid moeten nemen van mijn lievelingspaard Bayro”, schrijft de 34-jarige Brabantse ruiter op Facebook. „Helaas was hij niet meer te redden tijdens een operatie ten gevolge van koliek. Ik heb het geluk gehad om meer bijzondere paarden in mijn leven gehad te hebben, maar Bayro was absoluut de nummer 1! Een paard met zo’n lief karakter, zo intelligent, zoveel kwaliteit; een absoluut droompaard.”

Eerste Nederlandse winnaar ooit

Lips was in 2018 tijdens Military Boekelo met Bayro heel dicht bij de eerste zege voor een Nederlandse combinatie. Al vanaf het eerste wedstrijdonderdeel - de dressuurproef - voerde de Brabantse eventingruiter het klassement aan. Na 47 edities zou het evenement eindelijk de eerste Nederlandse winnaar ooit krijgen. Totdat het paard tijdens het laatste onderdeel springen op de voorlaatste hindernis een balk uit de lepels tikte. Weg eindzege.

Behalve de Nederlandse titels in Boekelo was de combinatie vorig jaar op de EK dicht bij een podiumplaats, maar een springfout op het laatste onderdeel kostte Lips een medaille. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 eindigden Lips en Bayro op de 21e plaats.