Volledig scherm
Cristiano Ronaldo na één van zijn vele Champions League-zeges bij Real Madrid. © REUTERS

‘Duels in Champions League worden eenzijdiger’

Onderzoek statistiekenbureau CIESDe groepswedstrijden van de Champions League zijn de laatste jaren eenzijdiger geworden. Meer dan een vijfde van de wedstrijden bij de laatste vier seizoenen eindigde in een overwinning van drie doelpunten verschil of meer. Dat zocht het Zwitserse voetbalstatistiekenbureau CIES Football Observatory uit.

Daarnaast stelde CIES vast dat groepswinnaars de afgelopen jaren meer punten hadden dan vijftien jaar geleden. En de teams die laatste in de groep werden zouden minder punten hebben verzameld dan de hekkensluiters vroeger.

,,Deze verschillende indicatoren maken duidelijk dat er een duidelijke trend is richting eenzijdiger wedstrijden. Minder balans tussen de teams en een grotere voorspelbaarheid”, lichtte het statistiekenbureau de data toe. ,,Een grondige evaluatie is nodig om het niveau te behouden van een sportieve en economische balans.”

Tussen 2003 en 2006 eindigde 16,9 procent van de groepswedstrijden in een zege van drie doelpunten of meer. Tussen 2015 en 2018 steeg dit percentage naar 22,9 procent.

Hieronder kunt u luisteren naar de podcast van AD Sportwereld over de Champions League-ontmoeting tussen Ajax en Real Madrid van woensdag:

  1. FC Twente heeft nog een stuk of zeven zeges nodig

    FC Twente heeft nog een stuk of zeven zeges nodig

    ENSCHEDE - Wat is dat toch met de wedstrijden tussen Eindhoven en FC Twente dit seizoen? Bij de eerste confrontatie in de herfst scoorde Eindhoven diep in de blessuretijd de luid bejubelde gelijkmaker en sloegen ze in het Enschedese kamp bijkans de kleedkamer kort en klein. Vrijdagavond was het andersom. Dit keer was het de beurt aan Twente om in de 94ste minuut genadeloos toe te slaan (1-0). Het gevolg: ongekende feesttaferelen bij Twente en diepe frustratie bij Eindhoven.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
0-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
49'
2-1
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
46'
0-1
De GraafschapGRA
away logo
home logo NAC BredaNAC
5'
0-0
FC GroningenGRO
away logo