Volledig scherm
© REUTERS

Duitse voetballiga veegt nieuwe plannen UEFA van tafel

Op de schopDe Duitse voetballiga (DFL) heeft het voorstel van de UEFA om het Europees clubvoetbal drastisch te veranderen, afgewezen. 

De DFL, verantwoordelijk voor de Bundesliga en 2. Bundesliga, vindt de plannen van de UEFA niet passen vanwege de ‘onacceptabele consequenties’ voor de nationale competities. 

Het voorstel van de UEFA en de European Club Association (ECA), waarbij de grootste voetbalclubs van het continent zijn aangesloten, is om het Europees clubvoetbal na 2024 op de schop te gooien. Dan loopt de huidige Europese kalender af. 

Drie competities

Op specifieke details wil de UEFA niet ingaan, omdat het nog om conceptvoorstellen gaat. Maar enkele zaken zijn al uitgelekt. Het meest prestigieuze toernooi, een equivalent van de Champions League, bestaat uit 32 teams en kent promotie- en degradatieregelingen met de acht slechtst presterende teams. De 24 beste teams zullen ook het seizoen daarna op het hoogste niveau actief blijven. Dit betekent dat plaatsing voor Europees voetbal niet meer bereikt kan worden via de nationale competities.

Beschadigd

Voorzitter Christian Seifert van de Deutsche Fussball Liga zegt dat het vernieuwde plan zo niet doorgevoerd kan worden. ,,De consequenties voor de nationale competities zijn onacceptabel. We mogen niet toestaan dat de nationale competities waarnaar miljoenen mensen kijken hun attractiviteit verliezen.” 

Christian Seifert, voorzitter Deutsche Fussball Liga.
Volledig scherm
Christian Seifert, voorzitter Deutsche Fussball Liga. © Arne Dedert/dpa


De DFL heeft aangedrongen op het verbeteren van de plannen. ,,Er moet nadrukkelijk worden gekeken naar het aantal wedstrijden en de toegang tot internationale competities, twee essentiële zaken", zegt Seifert. ,,De wijzigingen mogen geen gevaar vormen voor de toekomst. Dat zou het gehele Europese voetbal beschadigen en dat lijkt mij niet de insteek van de UEFA.”