Volledig scherm
Coach Erik Ten Hag tijdens de persconferentie. Achter hem Urby Emanuelson. © EPA

Emanuelson: 'Ten Hag ideale bondscoach'

ENSCHEDE - Zestienvoudig international Urby Emanuelson vindt de Tukker Erik ten Hag de ideale opvolger van bondscoach Dick Advocaat. Dat zegt Emanuelson deze week week in Voetbal International.

"Ten Hag zou een goede bondscoach zijn voor het Nederlands elftal. Juist ook omdat hij durft af te wijken van dat in Nederland zo heilige 4-3-3, wat in mijn ogen typerend is voor een internationale trainer'', aldus de speler die in het verleden onder meer voor Ajax en AC Milan speelde. "Mooi voetbal is leuk, maar uiteindelijk komt het resultaat op één. Die eigenschap is hem wel toevertrouwd.

Hetzelfde als Guardiola

"Ten Hag denkt internationaler dan de meeste trainers onder wie ik heb gewerkt'', vervolgt hij, 

"Ik ben nu 31 jaar. Een leeftijd waarop je als voetballer wel het een en ander hebt meegemaakt. Toch leer ik bij FC Utrecht nog elke dag nieuwe dingen. Dat komt door Ten Hag. In alles zie je dat hij ervaring heeft opgedaan bij Bayern München. Hij durft af te wijken van de geijkte, traditionele paden. In feite doet hij hetzelfde als wat Pep Guardiola deed, toen hij van Barcelona naar Duitsland overstapte: vernieuwen."

Resultaat

"Ten Hag houdt niet krampachtig vast aan één systeem, maar past zijn elftal aan wanneer dit nodig is. Gedurfd, want in Nederland wordt aanpassen vaak nog als iets negatiefs gezien. De trainer weet feilloos alle sterke en zwakke punten van een tegenstander bloot te leggen. En ons daar vervolgens op te wijzen. Sterk. De internationale topclubs doen namelijk niet anders. Barcelona speelt ook 4-4-2 als het ze uitkomt. En laten we eerlijk zijn: 4-3-3, 5-3-2, 3-5-2; uiteindelijk gaat het niet om het systeem. Het gaat erom dat je met je beschikbare voetballers een zo sterk mogelijk elftal smeedt. Een elftal dat resultaat boekt. Dat doet Ten Hag bij FC Utrecht."

Oprechte interesse

"Ten Hag zit zeker in het rijtje met beste trainers die ik heb gehad. En ook als persoon heb ik hem hoog zitten. Je proeft oprechte betrokkenheid bij Ten Hag, het gevoel dat hij echt interesse in je heeft. Al heb ik sowieso niet te klagen gehad met mannen als Henk ten Cate, die er altijd scherp op zat bij Ajax en Martin Jol, die juist weer wat vrijer was. En laat ik Massimiliano Allegri niet vergeten, de tactische meester van Milan.''