Epke Zonderland aan de rekstok
Volledig scherm
Epke Zonderland aan de rekstok © ANP

Epke Zonderland pakt ticket voor Spelen na afhaken Japanse concurrent

Epke Zonderland lijkt in Melbourne zijn enige concurrent voor een olympisch ticket knock-out te hebben geslagen. Na de magistrale wereldbekerzege van de 33-jarige Fries feliciteerde Hidetaka Miyachi hem met zijn overwinning én zijn startbewijs voor Tokio.

Door Marcel Luyckx

De Japanse kamikazepiloot op de rekstok heeft besloten de twee resterende wereldbekerwedstrijd te laten schieten waardoor Zonderland zeker is van de Spelen. Miyachi stelt op Instagram dat het een ‘moeilijke en verpletterende strijd’ was en dat hij het gevoel heeft het echt goed te hebben gedaan. 

,,De wereldbekerstrijd om een olympisch ticket is afgelopen. Omdat ik de volgende wedstrijden niet meedoe, is het ticket op rekstok voor Zonderland”, schrijft hij. ,,Het voelde even als een verspilling van tijd, maar het waren twee waardevolle jaren. Voor mijn gevoel heb ik het goed gedaan. Misschien was dit wel de laatste World Cup in mijn leven”, aldus de post van Miyachi die aangeeft zich nu te richten op het Japans kampioenschap. Het Nederlandse kamp wilde echter nog niet op de zaken vooruitlopen. 

オリンピックを賭けたW杯2年間の戦いが終わってしまいました。 次のW杯の権利が無いため鉄棒枠はゾンダーランド選手のオリンピック出場がこの大会で決定です。 いざ戦いが終わってみると率直な気持ちとしては無駄な2年間になってしまった、、でもこれだけ頑張れる自分がいると知ることができた貴重な2年間でした。 本当に苦しくて辛くてプレッシャーに押しつぶされそうな2年の戦いだった。 いや、本当よくやったと思う気がする笑 多分人生最後のW杯だったので最強ゾンダーランド選手を目に焼き付けました!技術云々ではない何かを見た気がします。 春先の可能性を踏まえて全日本選手権頑張っていきたいとは思っています。 オリンピックに出られなければ全日本種目別選手権が体操人生最後の「ミヤチ」をやる日になるかもしれない😅 まだやりたいと思えれば21年、22年も続ける可能性はありますがオリンピックを自分の節目としてもう少しだけ頑張りたいと思います。 応援よろしくお願いします🤲 #W杯#メルボルン #2年間#大変だったけど#凄く#成長できた #日本代表#になれたこと#自分を#褒めてあげたい

589 Likes, 8 Comments - 宮地 秀享 Miyachi Hidetaka (@gymhide) on Instagram: "オリンピックを賭けたW杯2年間の戦いが終わってしまいました。 次のW杯の権利が無いため鉄棒枠はゾンダーランド選手のオリンピック出場がこの大会で決定です。..."

Zonderland pakte Down Under hoe dan ook zijn benodigde derde zege in deze wereldbekercyclus en kwam daarmee langszij Miyachi. In dat geval worden de totaalscores in de betrokken drie wedstrijden opgeteld en dat pakt in het voordeel uit van de Nederlander. Zonderland lijkt zich dus op te kunnen maken voor zijn vierde Olympische Spelen, na Beijing (2008, val), Londen (2012, goud) en Rio de Janeiro (2016, val).

Reserves

Zonderland moest de rekstokfinale in Melbourne openen. Daardoor kon hij geen reserves inbouwen en moest hij zijn moeilijkste oefening turnen, met twee combinaties van twee vluchtelementen. Dat ging hem wonderbaarlijk goed af voor een man die pas een week geleden voor het eerst op training fysiek in staat was om een volledige oefening af te werken.

Met een score van 14.900 punten legde hij de lat hoog voor Miyachi. De Japanner begon sterk maar moest zijn oefening voortijdig afbreken. Hij kwam na zijn vierde vluchtelement, de Kolman, niet goed uit waardoor hij de reuzenzwaai, een relatief makkelijk onderdeel, niet af kon maken. Het kostte hem een vol punt aftrek waardoor hij op slag kansloos was.

Hidetaka Miyachi.
Volledig scherm
Hidetaka Miyachi. © AFP

Einde verhaal

In tegenstelling tot Nederland heeft Japan zich wel geplaatst met een mannenteam voor de Spelen in eigen land. Dat gebeurde vorig jaar op de WK in Stuttgart. Door een mislukte kwalificatie-oefening verspeelde Zonderland daar zijn eerste kans op een individueel ticket voor Tokio. Daardoor is hij aangewezen op de alternatieve route, via het wereldbekercircuit. Tot dit weekeinde ging Miyachi aan de leiding in het rekstokklassement.

,,De druk stond er wel op. Ik wist dat ik het voor minder dan 14.5 niet hoefde te doen, want dat had totaal geen zin, ook al zou ik winnen”, verklaarde Zonderland tegenover Studio NL. ,,Ik moest dus volle bak, best wel spannend. Miyachi kan ook 14.9 aan en zelfs nog een stukje hoger. Maar bij het vierde vluchtelement ging hij de mist in. En ik wist dat mijn score voor andere finalisten niet haalbaar was. Ik schat mijn kansen op een olympisch ticket nu op 75 procent”, aldus Zonderland, voordat Miyachi verklaarde dat hij zich terug zou trekken voor Bakoe en Doha.

De reactie van Epke Zonderland na zijn wedstrijd in Melbourne: