Leon ten Voorde.
Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde. © Marco de Swart

Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt

COLUMNAls Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.

Ten Hag is in een paar weken tijd geen slechtere trainer geworden of een ander mens - hooguit een paar rimpels meer, en een iets grijzere baard -, maar ook hij ontsnapt niet aan het merkwaardige verschijnsel dat de lucht uit het elftal is en de belangen van de spelers alle kanten opspringen. Elke oefenmeester, ook in het amateurvoetbal op elk niveau, heeft het weleens beleefd. Dan kun je Pietje een keer inruilen voor Jantje, dan wordt de punt naar achteren de punt naar voren, je laat je backs wat minder in de halfspace komen, je gaat bowlen, wordt boos, pept ze op, zet een kwartiertje minder hoog druk, wisselt je spits, gaat in therapie met je aanvoerder, maakt ruzie met de fysio, laat Dré Hazes vertellen hoe je van het ene hoogtepunt naar het andere huppelt, maar het helpt allemaal geen zier. Je wilt de ruimtes kleiner maken, maar in plaats daarvan worden ze groter. Dat noemen ze dus de vicieuze cirkel, waarin de beste voetballers en trainers twijfelaars worden.

  1. KNVB, ING en internationals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    KNVB, ING en internatio­nals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.