Volledig scherm
Joop Munsterman (links) en Aldo van der Laan. Foto: Annina Romita

FC Twente stelt oud-bestuurders aansprakelijk voor schade

FC Twente heeft vijf oud-bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de club door hun handelen heeft geleden. De club raamt de schade op ‘tientallen miljoenen’ en wil veel meer geld van hen dan in december met ze was afgesproken. Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Hein Trebbe, Hennie ten Hag en Joop de Winter hebben een brief ontvangen, waarin de aansprakelijkheid wordt aangezegd.

De club hoopt de zaak met hen te schikken in het crediteurenakkoord, dat opnieuw moet worden afgesloten. In december was dat akkoord er al maar dat is vervallen, omdat er deadlines niet zijn gehaald.

Van den Belt
De afgetreden directeur Gerald van den Belt, die volgens onderzoeker Ben Knüppe bij de afwikkeling van de transfer van Dusan Tadic ook in de fout ging, wordt niet aansprakelijk gehouden. Van den Belt fiatteerde in opdracht van Van der Laan betaling van door het management van Tadic ingediende nepfacturen. Ook Trebbe wist in 2014 al over de dubieuze afspraken, die door Munsterman en Van der Laan met de manager van Tadic waren gemaakt, zo constateerde onderzoeker Knüppe onlangs.

FC Twente houdt de oud-commissarissen, zo wordt in de brief gemeld, verantwoordelijk voor de schade die is ontstaan rond de affaires met investeringsmaatschappij Doyen, de afhandeling van de transfer Tadic en de mogelijk vervolgschade die hier nog uit voortkomt, zoals een mogelijke naheffing en boete(s) van de fiscus. Ook aan de uitsluiting voor drie seizoenen voor deelname aan Europese toernooien, een staf die al is opgelegd door de licentiecommissie, is een prijskaartje gehangen.

Meer geld
Twente sloot met Munsterman, Van der Laan, Ten Hag en Trebbe in december al een akkoord waarbij zij een deel van de leningen die zij de club verstrekten – in totaal meer dan twaalf miljoen – laten vallen en deels omgezet zien in een achtergestelde lening. De Winter zit niet met eigen geld in de club. Twente wil nu veel meer geld van de oud-bestuurders dan in december.

'Cruciaal'
Directeur Onno Jacobs van FC Twente: ,,Voor het voortbestaan van de club is het van cruciaal belang dat de betrokken ex-bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen en dat we op zeer korte termijn tot een nieuwe financiële overeenkomst met hen komen. Alleen op die manier kunnen we onze licentie behouden en aanspraak maken op de garantstelling van de gemeente Enschede van 32 miljoen euro.”