Volledig scherm
Bernhard ten Brinke eerder in actie tijdens een editie van de Hellendoorn Rally. © Edwin Nieuwenhuis

Hellendoorn klaar voor 38ste Rally

Het is het grootste rally-evenement van het land: de Eurol Hellendoorn Rally. Vrijdag en zaterdag wordt de 38ste editie gehouden, de organisatie verwacht naar schatting 75.000 toeschouwers.

De wedstrijd start en finisht dit jaar weer bij manege ‘t Oale Spoor in Hellendoorn. Daartussen staan de coureurs veertien klassementsproeven te wachten, met een totale lengte van 170 kilometer. Ruim zestien kilometer moet worden afgelegd op onverharde wegen. Het servicepark is wederom gesitueerd op industrieterrein ‘t Lochter in Nijverdal. Veel klassementsproeven zijn dit jaar vernieuwd. Luttenberg is terug, evenals een hele oude proef rond de Piksen bij Hoge Hexel. Rond de Borkeld in Rijssen word zelfs een geheel nieuwe proef verreden.

Na de start in de manege op vrijdagavond 20 september staan de eerste vier klassementsproeven op het programma rond Rijssen en Markelo. Zaterdag 21 september starten de deelnemers ’s ochtends om 9.30 uur met proef Hoge Hexel gevolgd door Mageler Es bij Den Ham en proef Hallerhoek. In de middag gevolgd door de twee rondes Hellendoorn en Luttenberg.Tegen 18.00 uur rijden de eerste deelnemers over het finishpodium in de Manege.

Strijd om titel

Op de deelnemerslijst van de rally staan zestig rijders met hun navigator, en natuurlijk de auto. Het belooft een spectacularie editie te worden, met diverse coureurs die om de titel gaan strijden. Aan de start staat onder meer de kersverse Nederlandse rallykampioen Bob de Jong met zijn Hyundai i20 R5. Met startnummer één hebben De Jong en zijn navigator Bjorn Degandt maar één doel: de Eurol Hellendoorn Rally winnen. Al vroegtijdig in het bezig van de nationale kunnen De Jong den Degandt rijden zonder druk. Concurrenten waar zij rekening mee zullen moeten houden zijn Kevin van Deijne (Skoda Fabia R5)), Jasper van den Heuvel (Ford) en Bernhard ten Brinke. De Achterhoeker, in 2010 winnaar van de Hellendoorn Rally, rijdt samen met Tom Colsoul in de Skoda Fabia R5 EVO.  

Een andere opvallend duo wordt gevormd door Michiel Poel achter het stuur en Bart-Jan Harmsen naast hem. Poel staat als navigator tweemaal op de erelijst van winnaars. In 2003 met Erik Wevers en in 2011 met Peter van Merksteijn jr. 

De winnaar van 2018, Hermen Kobus uit Lichtenvoorde, is dit jaar niet van de partij. Kobus won nadat hij het jaar ervoor nog derde was geworden. Naast hem op het podium stonden vorig jaar Bob de Jong met zijn navigator Kees Hagman als tweede. Derde werd het team Melissa Debackere/Didier Bostoen. Net als De Jong doet Debackere dit jaar wel weer mee.

Shortrally en Historics

Behalve de Rally worden tijdens de vrijdag en zaterdag in Hellendoorn ook de Shortrally en Historics verreden. Samen goed voor zo’n vijftig deelnemers. De Historics starten aansluitend op de laatste rallydeelnemer en rijden de hele rally. De deelnemers aan de Shortrally rijden zaterdag vanaf 13.30 uru vijf proeven verdeeld over Luttenberg en Hellendoorn.