Hennie Kuiper in zijn museum.
Volledig scherm
Hennie Kuiper in zijn museum. © Pim Ras Fotografie

Hennie Kuiper pakt startpistool in Zwolle

Niemand minder dan Hennie Kuiper schiet het peloton het nieuwe Nederlandse wielerjaar in. De voormalig meervoudig kampioen lost het startschot van de jubilerende Ster van Zwolle.

De openingskoers van het Nederlandse wielrennen vindt plaats op zaterdag 29 februari. Traditiegetrouw is dat de Ster van Zwolle, die dit jaar voor de zestigste keer wordt verreden.  

Kuiper werd in 1972 olympisch kampioen op de weg en in 1975 wereldkampioen op de weg. Hij won in de Tour de France twee keer (1977 en 1978) de etappe naar Alpe d’Huez en werd twee keer tweede in het eindklassement. Kuiper richtte zich aanvankelijk op de grote rondes, maar ontpopte zich in de tweede helft van zijn carrière tot winnaar van grote klassiekers. Hij is nog steeds de enige Nederlander die vier van de vijf wielermonumenten wist te winnen, namelijk Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije (in Luik-Bastenaken-Luik was de tweede plaats zijn beste prestatie).

Sterk deelnemersveld

De 60ste Ster van Zwolle is door de UCI als 1.2-wedstrijd op de internationale kalender geplaatst. Inmiddels is al wel bekend welke ploegen aan de start zullen staan. Zo doen alle Nederlandse continentale teams mee: VolkerWessels-Merckx, Metec-TKH, A Bloc, Vlasman, BEAT Cycling Club, SEG Racing Academy en de nieuwe opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Het sterke deelnemersveld wordt verder uitgebreid met de buitenlandse continentale teams van Sunweb, Groupama FDJ en Leopard Pro Cycling.

Ook een flink aantal Nederlandse wielerteams openen het seizoen in Zwolle: Team Reggeborgh, Sensa Kanjers voor Kanjers, De IJsselstreek, West-Frisia, WP Groot-Amsterdam, De Jonge Renner, NWV Groningen, Trias-Mooi Jong, De Volharding en Tempo Hoppenbrouwers. De Belgische teams Home Solution-Soenens, Acrog Tormans, Indulek Doltcini, Hubo-Titan Cargo en Spirit Tifosi maken het veld compleet. De laatste ploegen behoren tot het vaste deelnemersveld van de topcompetitie en zijn daarom verplicht gecontracteerd.

Grote Kerkplein

De renners komen zaterdag 29 februari om circa 11.15 uur naar het Grote Kerkplein in de Zwolse binnenstad voor eerst de presentatie en om 12.00 uur de start van de ruim 180 kilometers tellende Craft Ster van Zwolle. Het gaat om de 60ste editie van ’de Ster’, die voor de 55ste keer openingsklassieker van het nieuwe wegseizoen in Nederland is. De finish is omstreeks 16.00 uur op de Ceintuurbaan, ter hoogte van Isala Ziekenhuis. De winnaar van 2019, Coen Vermeltfoort, komt dit jaar uit voor VolkersWessels-Merkcx.