Volledig scherm
© AD

Het ‘geheime knopje’ op het stuur van Fabian Cancellara

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 4 april 2010: het ‘motortje’ van Fabian Cancellara.

Je zou kunnen zeggen: valsspelen is valsspelen. Moedwillig de regels overtreden om ten opzichte van je opponenten een voordeel te bemachtigen, je zou het allemaal over één kam kunnen scheren. Maar gelukkig zit wielrennen gecompliceerder in elkaar dan dat. Twee seconden te lang een bidon vasthouden om door de ploegleidersauto voortgetrokken te worden, systematisch bloeddoping gebruiken, delen van het parcours met de trein afleggen, tegenstanders omkopen, als achterblijver op een berg een duwtje van het publiek vragen…het is allemaal verboden, maar het is niet allemaal even erg.

Stiekem een elektrisch motortje in je racefiets inbouwen is misschien niet op alle vlakken de lelijkste manier van valsspelen, maar op sportief vlak zeker wel. De wielersport heeft, getuige de kijkcijfers, het spervuur aan eposchandalen rond de eeuwwisseling tamelijk moeiteloos overleefd. Als zou blijken dat de toprenners al jaren op omgebouwde snorfietsen rondrijden, valt dat nog te bezien.

Fabian Cancellara was een beresterke coureur; een tijdrijder met vernietigende dijen voor het eendagswerk. En 2010 was zijn beste jaar. Zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen riep dat seizoen echter wat twijfels op. Cancellara reed op de Muur van Geraardsbergen zo soepeltjes weg bij de Vlaamse volksheld Tom Boonen, dat er volgens sommigen bedrog in het spel moest zijn. Ze meenden te zien dat de demarrage van de Zwitser voorafgegaan werd door een verdachte handeling. Hij zou een knopje op zijn stuur hebben ingedrukt. Een motortje in de fiets van Cancellara werd echter nooit aangetoond.

Fabian Cancellara komt solo over de finish van de Ronde van Vlaanderen 2010.
Volledig scherm
Fabian Cancellara komt solo over de finish van de Ronde van Vlaanderen 2010. © Cor Vos