Volledig scherm
Rook boven de Rod Laver Arena in Melbourne. © AFP

Hogenkamp ergert zich in Melbourne: 'Het was smerig’

Rook boven Aus OpenRichel Hogenkamp was één van de vele tennissers die op de eerste dag van het kwalificatietoernooi van de Australian Open de baan op moest. Ze verloor haar eersterondepartij, maar was ook niet te spreken over de gang van zaken in Melbourne, waar de vele rook spelen onverantwoord maakte.

Door Rik Spekenbrink

Hogenkamp speelde in de Nederlandse nacht tegen de Chinese Xiyu Wang, nummer 134 van de wereld. Die won met 6-3, 6-2. Het begin van het kwalificatietoernooi werd in de ochtend nog even uitgesteld, door de slechte luchtkwaliteit boven het park. Een ongunstige wind blies rook en mist over de banen, een gevolg van de hevige bosbranden in onder meer de deelstaat Victoria. Uiteindelijk besloot de toernooileiding dat er toch begonnen kon worden aan de eerste 64 wedstrijden in het kwalificatietoernooi.

De Doetinchemse (27) zegt het, telefonisch vanuit Australië, vreemd te vinden dat er gewoon getennist werd. ,,Als er aan inwoners van de stad geadviseerd wordt binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten, lijkt buiten tennissen of naar tennis gaan kijken me een beetje de omgekeerde wereld”, zegt Hogenkamp. ,,Ik kan me niet voorstellen dat dit gezond was, voor zowel toeschouwers als spelers. Het was behoorlijk smerig buiten. Als dit het hoofdtoernooi was geweest, hadden ze de wedstrijden niet gespeeld, denk ik.”

Verder heeft Hogenkamp er niet veel over te zeggen, laat ze weten. ,,Ik denk dat de foto’s, een aantal gebeurtenissen op de baan en de luchtkwaliteitindex vandaag voor zich spreken.”

Bekijk hieronder de video van Dalila Jakupovic, die bezweek door de rook

Volledig scherm
Een toeschouwer in Melbourne. © AP