Volledig scherm
© AP

IBF straft olympische profboksers

Profboksers die dit jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Rio, raken hun titel van de mondiale boksbond IBF kwijt. Met deze maatregel verzet een van de belangrijkste boksbonden zich tegen het besluit van de overkoepelende boksbond AIBA om profs de gelegenheid te geven tegen amateurs te boksen op het grootste sportevenement ter wereld.

De AIBA voerde in juni de baanbrekende wijziging voor het olympisch bokstoernooi in. Profboksers mogen voor het eerst meedoen aan de Spelen, maar de International Boxing Federation vindt het een waardeloos idee. ,,Er is een groot veiligheidsrisico als profs het tegen amateurs opnemen en wij vinden het onze taak de gezondheid van de boksers voorop te stellen'', luidde de verklaring van de IBF, die zich gesteund weet door medici. De bond beschouwt nu de deelname van profboksers in Rio als onsportief en voert als straf in dat een kampioen zijn IBF-ring moet inleveren.

Het besluit van de AIBA leidde direct al tot heftige reacties. Tegenstanders vinden dat de amateurs nu benadeeld worden. Zij hebben vaak jaren getraind voor de Spelen en ineens mogen er profs instromen. Profs zijn in de ogen van andere criticasters veel te sterk, omdat zij gewend zijn aan partijen over meer ronden. De Noord-Ierse wereldkampioen Carl Frampton noemde het een belachelijke beslissing. ,,Het zijn twee verschillende sporten. Alsof badmintonners gaan tennissen.''

De bokssport is op de Olympische Spelen altijd het domein geweest van de amateurs. Een gouden plak was vaak goed voor een succesvolle overstap naar de profs, zoals Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman en Vladimir Klitsjko in het verleden hebben bewezen.

  1. Nieuwe Tubantia podcast: ‘Voetbalpraat bij de koffieautomaat’
    podcast

    Nieuwe Tubantia podcast: ‘Voetbal­praat bij de koffieauto­maat’

    ENSCHEDE - Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffieautomaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Aflevering 1: