Volledig scherm
PREMIUM
Kees Verkerk wint goud tijdens de Olympische Winterspelen in het Franse Grenoble. © ANP

Ingekorte bochten, met Anton in Tokio en de Finse toilettruc

Biografie Kees VerkerkHij is voor altijd een schaats­icoon en beschikt door zijn uitspattingen over flink wat sappige anekdotes, maar een biografie was er nog niet. Tot nu. Op de Kees Verkerkijs­baan in zijn dorp Puttershoek wordt vandaag Keessie gepresenteerd. Een voorpublicatie.

Passage 1 - De doorbraak

Hoe dan nog onbekende Kees bij het Zuid-Hollands kampioenschap de regerend Nederlands kampioen verslaat en zich plaatst voor de Olympische Spelen van 1964, door op een nauwelijks verlichte baan met slecht ijs aan de verkeerde kant van de blokken te rijden. 

Nu glijd ik zelfs soepeltjes door die buitenbochten, ­beseft Kees. Daar waar het ijs toch zo slecht is. Hij richt zijn blik omlaag en ziet rechts van hem een sneeuwrandje dat de afscheiding vormt tussen de binnen- en buitenbaan. Hé, hoort dat sneeuwrandje niet links te liggen? Ineens is Kees er weer met zijn volle verstand bij. Hier gaat iets mis. In plaats van aan de binnenkant van de buitenbocht, rijdt Kees aan de buitenkant van de binnenbocht. Geen enorm verschil in afstand, maar verdomme, wat rijdt het lekker, op dit nog niet kapotgetrapte ijs.