Garcia Garcia
Volledig scherm
Garcia Garcia © ANP Sport

Is 34 punten voor FC Twente en Heracles het magische aantal?

ENSCHEDE - Met nog tien duels te gaan is de degradatiedans voor de één een vurige tango, de andere vindt het meer een trage wals. Spannend is het zeker, met al die clubs die op jacht gaan naar het magische aantal van 34 punten. Is dat ook dit seizoen voldoende?

Het is een aloude wijsheid in de strijd tegen degradatie: 34 punten en je bent binnen. Maar is dat ook echt zo? Meestal wel. Althans, dat laten de eindrapporten van de voorbije tien jaar zien. Sinds 2010 is het maar twee keer voorgekomen dat een club niet voldoende had aan die bijna historische ondergrens. De eerste keer overkwam dat Excelsior, dat in 2011 als nummer zestien aan 35 punten niet genoeg had om de nacompetitie te ontlopen. Opvallend detail: nummer 15 Vitesse haalde dezelfde score, maar de Arnhemmers handhaafden zich op basis van een beter doelsaldo. In 2017 had Sparta voldoende aan 34 punten, maar NEC niet. Sparta bleef op basis van het doelsaldo in de eredivisie.  

Over het doelsaldo gesproken: wie de situatie van nu er bij pakt, ziet dat FC Twente eigenlijk een puntje in de plus staat ten opzichte van de concurrentie onder plek 13. Immers: de Tukkers kunnen op dit moment de minst slechte cijfers overleggen. „Ik doe niet aan wiskundige berekeningen”, zegt trainer Gonzalo Garcia als hij de ranglijst er bij pakt. Toch heeft hij wel een kansberekening voor zichzelf gemaakt. „Ik denk dat we nog minimaal drie keer moeten winnen.” FC Twente komt dan op 36 punten. Dat zou onder normale omstandigheden inderdaad afdoende moeten zijn. „We zitten met een stuk of zeven ploegen in hetzelfde schuitje. En als één ding in de voorbije weken duidelijk is geworden is dat iedereen van elkaar kan winnen.”

Wormuth wil zekerheid

Bij Heracles voelen ze de druk van het overleven nog altijd, ook al heeft de ploeg na de zege op Ajax al 32 punten. „We hebben er 38 nodig om 100% zeker te zijn”, zegt Frank Wormuth.

De trainer van Heracles moet er meteen aan toevoegen dat het zijn gevoel is, want ook hij kent de cijfers van het verleden en weet dat 34 vaak genoeg is. „Ik ben een Duitser, ik heb zekerheid nodig. Een riem en bretels. Bij 38 weet ik zeker van dat we erin blijven. Het eerste doel van Heracles is altijd: handhaven. Pas daarna kunnen we onszelf andere doelen stellen.” 

Frank Wormuth
Volledig scherm
Frank Wormuth © ANP Sport