Volledig scherm
© Getty Images

Is dat nou John van Lottum in de paddock?

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Door Rik Spekenbrink

Even twee keer knipperen met mijn ogen. Is dat nou John van Lottum in de paddock? Het is hem. De voormalig proftennisser is in Mexico in verband met het concert dat DJ Hardwell zondag direct na de race gaat geven op het circuit.

Volledig scherm
© Getty Images

Van Lottum is deze zaterdag extra vroeg op het circuit, want hij mag op uitnodiging van Jos Verstappen de derde vrije training bekijken vanuit de garage van Red Bull. ,,Mooi man. Als kind keek ik al naar de Formule 1. Mijn moeder is Française, daardoor was ik in de rivaliteit Prost-Senna één van de weinige Prost-fans. Toen Jos nog reed mocht ik een paar keer bij hem komen kijken. Ook toen de sport in Nederland niet populair was, bleef ik het volgen. Dit jaar was ik in Shanghai en ben ik ook wel eens in Monaco geweest.”

US Open

Het Formule 1-circus doet Van Lottum een beetje denken aan de US Open, het grand slam in New York. ,,Er heerst een positieve ambiance, zeker hier in Mexico overtreft dat al mijn verwachtingen. Dat gedeelte in die arena is fantastisch. De sport staat centraal, maar het is ook lekker een biertje drinken, hapje erbij, kinderen mee. Het wereldje is niet zo gek veel anders dan het tennis. Daar heb je ook de sport, de commercie, de media en het publiek. Maar als ik naar tennis kijk, let ik op de details. Hier niet. Als er een auto alleen al aan komt rijden, geniet ik al.”

Volledig scherm
© Getty Images
Quote

Laat ik me qua prestaties vooral niet vergelij­ken met Max Verstappen, maar ik moest ook opboksen tegen de gevestigde orde

In Max Verstappen gaat herkent Van Lottum, niet echt een ideale schoonzoon op de tennisbaan, wel iets van zichzelf. ,,Laat ik me qua prestaties vooral niet vergelijken met hem. Maar toen ik opkwam moest ik ook opboksen tegen de gevestigde orde. Had ik ook lak aan hoe het zogenaamd hoort. Max gaat ook zijn eigen weg, is no nonsense. Zijn charisma heeft deze sport nodig, en hebben wij in Nederland nodig. Ik heb me best geïrriteerd aan de kritiek die hij kreeg na de GP van Amerika. Natuurlijk was zijn woordkeuze niet handig, maar koester alsjeblieft de charme van die jongen, in de emotie die bij deze sport komt kijken.”

Van Lottum vermoedt dat de nasleep van die race Verstappen in Mexico parten kan spelen. ,,Ik ben bang dat Max te eager is. Dat hij na Amerika iedereen helemaal zoek wil rijden en dat het een overkill wordt. Maar mijn ideale scenario is winst voor Max, Hamilton op 2 en kampioen en Vettel niet op het podium.”

Volg vanavond om 20.00 uur de kwalificatie van de Grand Prix van de Mexico via het liveblog op AD.nl. De videosamenvatting volgt na afloop op de site. De kwalificatie is daarnaast live te zien bij Ziggo Sport.