Kelderman bij de besten op lastige aankomst, Valverde (38) heer en meester
VueltaAlejandro Valverde heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 38-jarige thuisrijder versloeg na een lastige finale op de slothelling Michal Kwiatkowski in Caminito del Rey. Wilco Kelderman werd knap vierde.
Door Sjors Tanis
Kwiatkowski mocht als troost wel de leiderstrui aantrekken. Die neemt hij over van Rohan Dennis. De winnaar van de proloog moest vroeg in de lastige finale lossen en verloor veel tijd, evenals zijn kopman voor het klassement Richie Porte. Ook oud-winnaar Vincenzo Nibali verloor minuten en kan zijn klassementsambities opbergen.
Een kopgroep van zeven man probeerde een ultieme krachtsexplosie voor de ritzege op de slotheuvel te voorkomen, maar door het werk van vooral BMC (Dennis) en later ook Tem Sky (Kwiatkowski) en Movistar (Valverde) ging een kleine groep naar de voet van de oplopende laatste kilometer in Caminito del Rey, de plek waar Esteban Chaves in 2015 Tom Dumoulin versloeg. Dat was echter op een veel steiler klimmetje.
Laurens de Plus probeerde de topfavorieten te verrassen in de laatste 800 meter, maar Valverde reed zelf het gat dicht met Kwiatkowski in zijn wiel. Even leek de Pool (vorige week nog winnaar van de Ronde van Polen) voor een dubbelslag te gaan, maar Valverde counterde en mocht zo tiende ritzege ooit in de Vuelta bijschrijven.
De 38-jarige Spanjaard won de thuisronde van zijn land in 2009 en eindigde twee keer als tweede en drie keer als derde. Daarnaast won hij al vijftien (!) jaar geleden zijn eerste rit in de Vuelta. In 2003 won hij de negende rit. Daarmee evenaart hij het record van Fausto Coppi en Gino Bartali van de langste tijd tussen ritzeges in grote rondes.
Nederlanders
Kelderman kon op weg naar Caminito del Rey goed mee met de toppers en finishte als vierde, op 3 seconden van Valverde en runner-up Kwiatkowski. Steven Kruijswijk, die zich in de eerste meters van de slothelling nog liet zien op kop, eindigde op 8 seconden van de winnaar als veertiende. In die tijd kwam ook Bauke Mollema over de streep, als 22ste.
0 km
Alejandro Valverde wint! De Spaanse allrounder is heer en meester op de slothelling en verslaat Michal Kwiatkowski. Wilco Kelderman wordt heel sterk vierde, achter Laurens de Plus.
1 km
Laatste kilometer! Een renner van Quick Step heeft 50 meter op het peloton en droomt van de ritzege. Kruijswijk probeert, maar ziet de favorieten in zijn wiel.
2 km
Nog 2 kilometer! Wie volgt Esteban Chaves op in Caminito del Rey? Het zal ook Tiesj Benoot niet worden, want de Belg laat zich afakken.
3,5 km
Spaanse kampioen Gorka Izagirre lost uit de grote groep. Hij was één van de outsiders voor vandaag. Movistar zorgt nu voor een moordend tempo in aanloop naar de steilere stukken. Dylan Teuns moet ook lossen!
5 km
Daar is het laatste klimmetje naar Caminito del Rey. Movistar neemt het initiatief over van Team Sky en gaat tempo maken voor Alejandro Valverde en Nairo Quintana. Leider Rohan Dennis (en kopman bij BMC Richie Porte) volgen al op 5'30.
6,5 km
In het peloton doet Jonathan Castroviejo het werk namens Team Sky, terwijl Nibali probeert terug te keren met hulp van zijn 40-jarige ploeggenoot Franco Pellizotti.
8 km
Vincenzo Nibali kan het tempo ook niet volgen. De winnaar van de Vuelta in 2010 viel uit in de Tour, maar is duidelijk nog niet in topvorm.
10 km
Nog 10 kilometer! Team Sky blijft gas geven in het peloton in dienst van Michal Kwiatkowski. Gaat de Pool vandaag de rode leiderstrui pakken? Zijn ploeg heeft er blijkbaar vertrouwen in.
15 km
Klassementsleider Rohan Dennis kan het tempo van Team Sky niet aan en moet lossen! Er komt dus een nieuwe rodetruidrager. Ook Richie Porte zit niet mee en verliest tijd.
18 km
Team Sky gooit het tempo enorm omhoog en dan moet wereldkampioen Peter Sagan lossen. Het tempo is moordend! Rolland is alweer gegrepen.
20 km
Rolland laat Gougeard achter op een hellend stukje. De Fransman heeft echter maar 15 seconden op het jagende peloton, dat hem zo gaat terugpakken.
25 km
Lastra, Torres, Maté en Sáez zijn gegrepen door het peloton. Gougeard en Rolland houden nog maar 45 seconden over. De winnaar komt uit het peloton, dat is duidelijk!
29 km
Alexis Gougeard en Pierre Rolland rijden weg bij de vier Spaanse medevluchters. Daarachter valt het stil. Maar in het peloton valt het totaal niet stil: zij rijden nog maar 1'05 achter de twee Franse leiders. Nu meldt ook Movistar zich op kop in het peloton.
38 km
BMC blijft werken in het peloton, maar hulp komt er nog niet echt van andere ploegen. BMC heeft vertrouwen in Dylan Teuns, maar heeft natuurlijk ook klassementsleider Rohan Dennis en kopman Richie Porte in de ploeg. De achterstand op de zes leiders is 1'35.
45 km
Maté komt ook als eerste boven op de Ardales, voor Rolland. De zes vluchters hebben nog 1'55 op het peloton.
47 km
Daar is de Alto de Ardales, een beklimming van 3de categorie: bijna zes kilometer aan 3,7% gemiddeld. Het peloton heeft een achterstand van 2'05 op de zes leiders.
50 km
De leiders beginnen aan de laatste vijftig kilometer van deze etappe. De zes koplopers (Gougeard, Rolland, Sáez, Maté, Lastra en Torres) houden een voorsprong van 2'30 vast.
54 km
Opvallend: Thomas de Gendt moet de andere zes koplopers laten gaan. Of doet hij het bewust? De Belg zal vandaag niet winnen.
58 km
De tempoversnelling in het peloton is ook teken voor de zeven leiders om het tempo omhoog te gooien. De koers komt nu echt los. De kopgroep verdedigt een voorsprong van 2'20 op het peloton, waar Bora en BMC op kop rijden.
66 km
Door de versnelling van Bora-hansgrohe gaat de voorsprong van de zeven leiders snel naar beneden; het verschil is nog maar 2'50.
69 km
Over achttien kilometer komen de renners aan dde voet van de Alto de Ardales (3de categorie). Daarna is het vooral vlak richting opnieuw de Alto de Guadalhorce, die ook de slotklim van de dag is.
72 km
Op de Alto de Guadalhorce, de beklimming die de renners straks ook als slotklim moeten bedwingen, blijft de voorsprong van de zeven koplopers zo'n vier minuten. Het is nu Bora-hansgrohe op kop in het peloton. Maté komt vooraan als eerste boven.
75 km
Ilnoer Zakarin bezoekt de koersdokter. De Russische kopman van Katoesja was eerder in de etappe betrokken bij een valpartij en heeft last van zijn knie. Geen lekker begin van de Vuelta voor de nummer drie van vorig jaar. Ondertussen heeft Richie Porte matieraalpech.
78 km
De Gendt, Gougeard, Rolland, Sáez, Maté, Lastra en Torres beginnen aan de tweede beklimming van de dag. Daarna volgt bijna direct nóg een beklimming van 3de categorie en daarna volgt enkel nog het slotklimmetje naar Caminito del Rey. Het peloton volgt op 3'55.
82 km
Door een lekke band van klassementsleider Rohan Dennis drukt zijn ploeg BMC het tempo in het peloton. Daardoor kan de kopgroep van zeven wat uitlopen naar 4'15. Dennis is inmiddels terug, met ook BMC weer op kop in het peloton.
92 km
In de kopgroep doet iedereen goed zijn werk, terwijl BMC het peloton nog altijd controleert. Het verschil: 3'05. De Alto de Guadalhorce begint over twaalf kilometer.
94 km
Door een valpartij wordt Wilco Kelderman even opgehouden, maar het is niets ergs! Ook Ilnoer Zakarin is erbij betrokken, maar de Rus heeft ook geen schade. Omar Fraile moet langs de koersdokter.
102 km
De voorsprong van de zeven koplopers is 2'45. Het verschil blijft klein door het kopwerk in het peloton van BMC, de ploeg van klassementsleider Rohan Dennis. Het lijkt er niet op dat een renner uit de kopgroep vandaag gaat winnen in Caminito del Rey.
114 km
Het wedstrijdverloop staat voorlopig wel even vast met de kopgroep van zeven renners en BMC op kop in het peloton. Tijd om nog eens te genieten van de proloog. Een samenvatting!
117 km
Over zeventien kilometer komt de kopgroep aan bij de tussensprint in Pizarra. Dan is het nog twintig kilometer naar de voet van de tweede beklimming van de dag (3de categorie). De zeven leiders hebben drie minuten voorsprong.
123 km
De voorsprong van de zeven koplopers blijft stabiel en gaat zelfs wat omlaag: 2'55 is het verschil. Het ziet er niet naar uit dat De Gendt en co gaan strijden om de dagzege in Caminito del Rey.
127 km
Rohan Dennis vertelde bij de start aan lavuelta.com dat hij denkt dat hij zijn leiderstrui zal kwijtraken: ,,Ik denk dat iemand de trui zal overnemen vandaag'', aldus de klassementsleider. ,,Iemand die gisteren al sterk was, zoals Kwiatkowski'', schuift Dennis zijn Poolse concurrent naar voren. ,,Als ik hier voor het klassement was, zou ik ervoor vechten. Nu niet'', aldus Dennis, die als meesterhelper van kopman Richie Porte naar Spanje is gekomen.
133 km
Nogmaals de namen van de zeven renners in de koproep: Alexis Gougeard (AG2R), Pierre Rolland (EF Education First), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Hector Sáez (Euskadi-Murias), Pablo Torres (Burgos-BH), Jonathan Lastra (Caja Rural) en Luis Ángel Maté (Cofidis).
139 km
De koersituatie blijft onveranderd: de zeven leiders hebben 3'15 voorsprong op het peloton, waar BMC aan kop rijdt. Dat doet de ploeg voor klassementsleider Rohan Dennis. Maar wanneer vindt de Amerikaanse formatie het genoeg en laten ze het werk aan ploegen van favorieten voor de dagwinst?
152 km
Met Thomas de Gendt zit een renners in de kopgroep die weet hoe het is om een rit in de Vuelta te winnen; hij won vorig jaar een rit en pakte zo na de Giro en de Tour óók in de Vuelta een felbegeerde ritzege. Pierre Rolland, ook in de kopgroep, moet enkel in de Vuelta nog eens winnen om ook in alle grote rondes een rit te hebben gewonnen.
Alexis Gougeard won juist in de grote rondes alleen in de Vuelta: in 2015 mocht hij juichen in de negentiende etappe. De vier Spanjaarden vooraan (Sáez, Maté, Lastra en Torres) wonnen nog nooit in een grote ronde.
155 km
De voorsprong van de zeven koplopers gaat snel omhoog: 2'45 is het verschil met het peloton op de top van de eerste beklimming van de dag. De kopgroep is weg, het peloton vindt het zo wel even goed. Maar ze zullen straks wel wakker worden als de finish in zicht komt.
158 km
Alexis Gougeard (AG2R), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Pablo Torres (Burgos-BH), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Maté (Cofidis) en Hector Saez (Euskadi-Murias) mogen toch vrij snel wegrijden van het peloton. Ze hebben al 1'40 voorsprong.
161 km
Direct vanuit de start proberen renners te ontsnappen uit het peloton, maar echt weg rijden blijkt moeilijk in de eerste kilometers. En dat allemaal op de Puerto de Ojen van tweede categorie. Dat gaat al in de benen zitten, zo vroeg in de Vuelta!
Startschot
De renners zijn onderweg vanuit Marbella, de startplek van vandaag! Direct zullen ze beginnen aan de eerste beklimming van de dag, de Puerto de Ojen (2de categorie).
De truidragers
Het ligt allemaal nog heel dichtbij elkaar na enkel de proloog, maar dit zijn de dragers van de verschillende truien op dit moment..
Colombiaanse fans
Bij de start zijn ook veel Colombiaanse fans om hun helden aan te moedigen. In dit geval gaat het dan om de klimmers Nairo Quintana (winnaar van de Vuelta in 2016) en Miguel Ángel López.
Renners naar de start
De 176 renners zijn onderweg naar de start, waar over twintig minuten het startsein wordt gegeven. De rit is 163,5 kilometer lang en kent vier gecategoriseerde beklimmingen, met de lastige laatste kilometers als slotstuk.
Zonnetje schijnt
Een warme dag in Spanje en dus roept men bij Dimension Data het publiek op om langs de weg te gaan kijken naar het Vuelta-peloton.
Wie gaat voor dagzege?
Wie wordt vanmiddag de opvolger van Esteban Chaves in Caminito del Rey? Daarvoor moeten we op zoek naar sterke klimmers met een goed eindschot. Denk aan Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski (al tweede in de proloog) en Dylan Teuns, de Belgische hoop op ritzeges deze Vuelta. Ook Daniel Martin en de gebroeders Yates (Simon en Adam) zullen denken aan dagsucces vandaag.
Terugdenken aan 2015
De finish in Caminito del Rey kan een belletje doen rinkelen; in 2015 versloeg Esteban Chaves hier namelijk na een heerlijk gevecht Tom Dumoulin op een steile muur. Vandaag de finish in dezelfde plek, maar met een makkelijkere slotklim.
Kaartje
Zo ziet de etappe van vandaag eruit wat betreft het profiel:
Waar staan favorieten?
Zo staan de favorieten voor de eindzege er voor na de proloog:
10. Wilco Kelderman, +0.22
16. Alejandro Valverde, +0.24
20. Bauke Mollema, +0.27
28. Steven Kruijswijk, +0.29
30. Simon Yates, z.t.
34. Nairo Quintana, +0.30
35. Ilnoer Zakarin, z.t.
59. Fabio Aru, +0.39
63. Thibaut Pinot, +0.40
65. Vincenzo Nibali, z.t.
97. Richie Porte, +0.51
Conclusie na proloog
Gisteren ging de zege in de proloog dus naar Rohan Dennis. De Australiër is zo automatisch ook de eerste klassementsleider. Hij versloeg Michal Kwiatkowski en Victor Campenaerts in Málaga. Het is de vraag of hij vandaag kan overleven op de steile slotklim.
Nederlanders
Wat betreft de Nederlanders is het vandaag vooral opletten op de klassementsrenners van eigen bodem. Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk willen vandaag hoge ogen gooien met het oog op hun klassement.
Tijd voor rit twee!
Goedemiddag, welkom in dit liveblog van de tweede etappe van de Vuelta, de derde grote ronde van het jaar. Na de proloog van gisteren gaat de Spaanse rittenkoers door met een rit in lijn naar Caminito del Rey, met een korte, maar lastige slotklim. De start is om 13.35 uur, mis hier niets!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Max Verstappen de gelukkigste na race vol pech: ‘Ons geschenk is nu voor de helft teruggegeven’
Vijf weken terug werd er al voorzichtig aan titelprolongatie getwijfeld, toen Max Verstappen 46 punten achter Charles Leclerc stond. Na zijn dubbelslag in Spanje staat hij dankzij wat geluk plots zes punten voor. ,,Zo zie je maar dat het WK zomaar weer om kan slaan.” -
Roland Garros: herken jij deze oud-kampioenen?
Het tweede grandslamtoernooi van 2022 is begonnen. Herken jij deze oud-kampioenen van Roland Garros nog? -
Podcast | ‘Verstappen blijft hameren op het perfectioneren van de auto’
Max Verstappen wint zijn vierde race van het seizoen. In Barcelona was de Nederlander de sterkste - al was het te danken aan een mankement bij de Ferrari van Charles Leclerc. Bij Verstappen ging het verre van soepel. Over het weekend in Spanje praat Etienne Verhoeff in een nieuwe Pitstop met Arjan Schouten, F1-watcher van AD Sportwereld. -
Verstappen wint na moeilijke middag in Barcelona: ‘We hadden een goede strategie’
Bekijk hier het interview met Verstappen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Cyriel Dessers wil bij Feyenoord in voetsporen Pierre van Hooijdonk treden: ‘Je kan ons wel met elkaar vergelijken’
In misschien wel zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord kan Cyriel Dessers in de voetsporen treden van Pierre van Hooijdonk, die de Rotterdamse club in 2002 met twee treffers in de finale tegen Borussia Dortmund (3-2) aan de UEFA Cup hielp. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.