Volledig scherm
Rachel Klamer uit Beuningen veroverde met het Nederlandse mixed teamrelay brons op het EK triatlon in het Limburgse Weert. © Getty Images

Klamer verovert met Oranje EK-brons op teamrelay

Rachel Klamer heeft gisteren de bronzen medaille veroverd op het onderdeel mixed teamrelay tijdens het EK triatlon in Weert. De atlete uit Beuningen moest met Oranje enkel Frankrijk en Duitsland voor zich dulden.

In tegenstelling tot eerdere wedstrijden vertrok Klamer niet als eerste, maar was ze in Limburg de derde in de estafette. In de mixed teamrelay moeten de triatleten om beurten 250 meter zwemmen, 6,7 kilometer fietsen en 1400 meter hardlopen. De Nederlandse ploeg startte in de sterkst mogelijke opstelling: Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom.

Klamer vertrok vanaf een derde positie in die wedstrijd. De Beuningse legde een zeer goede race af, want ze tikte Van Egdom als eerste aan. Klamer pakte haar winst in het looponderdeel, waarin ze de koppositie wist over te nemen. Als laatste deelnemer wist Van Egdom niet voorop te blijven. Uiteindelijk finishte de Nederlandse ploeg als derde met een achterstand van 13 seconden op de Fransen (1.14.40). De Duitsers pakten het zilver op slechts twee seconden.

Het onderdeel maakt volgend jaar in Tokio het debuut op het olympische programma als medailleonderdeel. In Weert kunnen belangrijke punten verdiend worden voor de ranking. „We hopen met een podiumplaats en de bijbehorende punten afstand te nemen van concurrerende Europese landen”, sprak technisch directeur Adrie Berk van de nationale triatlonbond voor de start van het EK in eigen land.